Verslas metų pabaigoje suskubo remti partijas

Vyriausiajai rinkimų komisijai partijų pateiktos ataskaitos apie pernai surinktas aukas rodo, kad įmonės partijoms suskubo aukoti baigiantis metams.

Iki penktadienio partijos Vyriausiajai rinkimų komisijai privalo pateikti informaciją apie pernai gautas aukas ir aukotojus. Tai paskutinės aukos apskritai, nes nuo sausio 1 dienos įsigaliojo Seimo priimtas įstatymas, kuriuo politinėms partijoms uždrausta gauti paramą iš juridinių ir fizinių asmenų.

Pirmosios pateiktos ataskaitos rodo, kad per paskutinį praėjusių metų ketvirtį partijoms paaukota gerokai daugiau nei per prieš tai buvusius mėnesius. Pagal iki šiol turimus duomenis, rėmėjai dosniausi buvo Darbo partijai, kurią gruodį pa–Lietuvos krikščionims demokratams, Kazimieros Prunskienės vadovaujamai Lietuvos liaudies partijai, Gedimino Vagnoriaus Krikščionių partijai. Paskutinius tris mėnesius dvigubai daugiau lėšų nei per visus metus gavo Lietuvos žaliųjų sąjūdis.

„Tendencija yra ta, kad paskutiniu metu padidėjo aukų skaičius. Tai susiję su Kalėdomis, ar dar tiksliau, su metų pabaiga, kada buvo suvesti metiniai rezultatai, o jie, matyt, pasirodė ne tokie blogi, kad politinės partijos sulaukė beveik tris kartus didesnio aukų skaičiaus nei būna paprastai tokiu laikotarpiu. Tiesa, tai yra dar ir pasiruošimas ateinantiems rinkimams“, – padidėjusią paramą partijoms aiškino Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Politologai teigia, kad šios legalios injekcijos partijoms – paskutinės, todėl gali būti skubama įgyvendinti išankstinius susitarimus.

„Toks pinigų srauto padidėjimas reiškia, kad vis dėlto partijoms pinigų reikia ir jų, ko gero, trūksta“, – komentavo politologas Lauras Bielinis. – „Šis įstatymas sukuria labai daug prielaidų šešėliniam finansų dalyvavimui politiniuose rinkimuose. Tokiu būdu bus labai sudėtinga kovoti toms politinėms jėgoms, kurios yra nepasirengusios, nedidelės ir kurios neturi didelės įtakos ekonominiuose sluoksniuose. Jos neturės nei tiesioginės, nei šešėlinės atramos“.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, nuo 2004-ųjų politinės partijos iš viso yra gavusios daugiau nei 77 milijonus litų aukų.

Įsigalioja dar viena naujovė – nuo šiandien internetu tiesiogiai bus transliuojami Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdžiai bei bus prieinamas jau įvykusių posėdžių archyvas.

„Aš manau, kad tai labai svarbus dalykas, ypač per rinkimus. VRK nagrinėja visus skundus, juk būna nemažai ginčų dėl įvairių rinkimų organizavimo klausimų. Mano nuomone, tai svarbu tiek kandidatams, tiek rinkėjams, tiek ir pačiai VRK. Juk dirbas po kameromis galbūt yra šiek tiek kitoks“, – kalbėjo Z. Vaigauskas.

Kiti rinkimai į Seimą vyks spalio 14 dieną.


Šiame straipsnyje: verslasrinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Avantiūrizmas

Avantiūrizmas portretas
Partijos prieštaringos ir nepažangios, todėl jų iš vis nereikia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių