Vėlyvas pavasaris sumenkins racioną ir pareikalaus daugiau triūso

Šiemetis nelabai normalus pavasaris gadina tiek ūkininkų, tiek daržovių mėgėjų reikalus. Ankstyvųjų daržovių sodinimas vėluoja, o tos, kurios vis tik užaugs, gali būti abejotinos kokybės.

Perfrazuojant Kristijono Donelaičio „Metus“, telieka atsidusti – anokios čia pavasario linksmybės šiemet: saulelė atkopdama dar nebudina svieto ir žiemos šaltos trūsų pargriaudama nesijuokia, taigi ir savo darbų ant laukų dirbt pasitaisyt dar negalim.

Vidmantas Kvedaras iš Kvedarų ūkio, auginančio morkas, kopūstus, burokėlius, pekininius kopūstus ir svogūnų laiškus, sakė, jog įprastai tokiu metu daržovės jau būdavo sodinamos.

„Šie metai yra tikrai išskirtiniai, nebepamenu tokio pavasario vėlavimo. Tai, žinoma, turės įtakos ir derliui. Vėluos kopūstai, svogūnai, ankstyvosios morkos, – viskas nusikels vėlesniam laikui. Kiti ūkininkai, kurie perka įvairius daigus, negali jų sodinti, o tai pakenks jų kokybei. Daigai šiltnamiuose laukia eilės, – sakė V. Kvedaras ir patvirtino, kad nuostolių ūkis dėl pavasario vėlavimo patirs. – Normaliais metais balandžio pradžioje ankstyvuosius kopūstus jau sodindavome. Daugiau reikės importuojamų daržovių“.

Kad pavasario delsimas turės neigiamos įtakos derliui, įsitikinęs ir Edo ūkio šeimininkas Edas Sasnauskas. Vis tik šis ūkininkas nemano, kad Lietuvos ūkininkai dėl to patirs didelių nuostolių.

„Kovo pabaigoje – balandžio pradžioje jau turėtų būti bulvės sodinamos. O dabar juk – sniegas ir pašalas. Svogūnai tikrai vėluos, gali ir nevisai subręsti“, – sakė E. Sasnauskas.

Ūkininko teigimu, bulvės bus importuojamos iš Egipto, dėl to pirkėjai didelio skirtumo neturėtų pajusti. „Nemanau, kad turėtų būti didelių nuostalių“, – tikisi E. Sasnauskas.

„Ilgas šaltukas, ko gero, turės tam tikrą pėdsaką. Ten, kur sniego nebuvo, gali atsitikti, kad pasėliai nukentės. Pajūrio zonoje, kadangi ten sniego išvis beveik nebuvo, o šaltukas spustelėjo, žieminis rapsas bus žuvęs. Be to, pavasaris tikriausiai bus sausas, trūks drėgmės, žemdirbiai tikriausiai turės skubėti greitai pasėti, kad pasėliai sudygtų, – sakė Žemės ūkio rūmų pirmininkas, ūkininkas Andriejus Stančikas. – Pavasaris, ko go, bus nelengvas žemdirbiams. O, pavyzdžiui, grūdų kainas nustato rinka priklausomai nuo to, kiek jų yra pasaulinėje rinkoje, taigi, norėdami sumažinti nuostolius, ūkininkai vis tiek negalėtų didinti kainų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių