Vėlyvą antradienio vakarą Seimas priėmė 2012 metų biudžetą

Vėlų antradienio vakarą, likus vos dešimčiai parų iki 2012-ųjų, Seimas pagaliau pritarė kitų metų valstybės biudžetui.

Svarbiausiojo 2012 metų finansinio dokumento projekto narstymo Seimo nariai ėmėsi nuo iš anksto sudarytos darbotvarkės atsilikdami net keturias valandas. Visą antradienį parlamentarai užtruko aštriai diskutuodami dėl įvairiausių biudžetą lydinčių mokestinių įstatymų pakeitimo.

Valdančioji koalicija vieną po kito atmetinėjo opozicijos siūlomas pataisas biudžete, kurioms nepritarė šalies Vyriausybė. Valdantieji konservatoriai iškart pareiškė atsiimantys visus savo frakcijos narių pasiūlymus keisti biudžetą, kuriems nepritarė ministrų kabinetas. Tai gerokai sutrumpino biudžeto priėmimo procedūrą, kuriai darbotvarkėje buvo numatytos trys valandos.

Pagaliau lygiai 21 val. antradienio vakarą nuo dienos darbų išvargę Seimo nariai balsavo dėl biudžeto priėmimo. Už buvo 72, prieš 45, susilaikė 3 parlamentarai.

„2012 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų rodiklių įstatymas priimtas“, - mušdama gongą paskelbė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Valdantieji tikino, kad biudžetas yra realistiškas. „Noriu pasidžiaugt, kad tiek Vyriausybė, teik mes čia, Seime, suprasdami, kad situacija ekonominė negerėja, išdrįsome mažinti išlaidas. Tuo labiau, kad kiti metai yra rinkimų metai. Nepasidavėme rinkiminių metų pagundoms“, - tvirtino konservatorius Vitas Matuzas.

„Neprižadam, kad kiti metai bus lengvesni. Bet prižadam, kad neprarasim atsakomybės jausmo ir išmoksime gyventi pagal išgales“, - kalbėjo premjeras Andrius Kubilius.

Opozicija, priešingai, koneveikė biudžeto įstatymą, tvirtindama, kad jis toliau stabdys Lietuvos ekonomikos vystymąsi ir skurdins žmones. „Valdantieji nesugebėjo parengti normalaus biudžeto projekto, o tik lopė jį skylėtais lopais, dar ir siūdama baltais siūlais. Krizė tikrai nesibaigs dar ilgai, jeigu gyvensime kitais metais pagal šį biudžetą“, - sakė opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis.

2012 metų biudžeto prognozuojami rodikliai parengti remiantis šių metų lapkritį atnaujintu centriniu šalies ūkio raidos scenarijumi. Jį atnaujinant prognozuojamas ūkio augimas 2012-aisiais sumažintas beveik dvigubai. Tai nulėmė kur kas prastesnius biudžeto pajamų surinkimo lūkesčius, atitinkamai privertė ieškoti būdų, kaip sumažinti išlaidas arba padidinti pajamas.

Valdantieji sutarė, kad šiemet nebus priimtas sprendimas dėl jachtų, lėktuvų, naujų galingų automobilių apmokestinimo, taip pat pritarė, kad kitąmet „Sodros“ įmoka į antros pakopos pensijų fondus sieks 1,5 proc. vietoj dabar esančių 2 proc.

Vyriausybei patobulinus pajamų ir išlaidų planą, biudžeto pajamos (su Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis), planuojama, kitąmet sudarys 25,055 mlrd. litų, išlaidos -  25,774 mlrd. litų.

Valstybės biudžeto deficitas kitąmet turėtų siekti 719,1 mln. litų (1,4 proc. daugiau nei planuota spalį) - 3,6 karto, arba 1,841 mlrd. litų mažiau nei numatyta šių metų biudžete.

Planuojamos kitų metų valstybės biudžeto pajamos yra 5,2 proc. didesnės, o išlaidos - 2,3 proc. mažesnės nei numatyta šiemet.

Siekiama, kad kitų metų viešųjų finansų (fiskalinis) deficitas neviršytų 3 proc. planuojamo bendrojo vidaus produkto (BVP). Spalį Seimui teiktame biudžeto projekte buvo numatyta, kad kitąmet fiskalinis deficitas neviršys 2,8 proc. BVP.

Numatomas 2012 metų Vyriausybės grynojo skolinimosi limitas padidintas 9,8 proc. iki 9,435 mlrd. litų.


Šiame straipsnyje: biudžetasmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

planai

planai portretas
o kodel neplanuoja seimas, kiek kitais metais liks Lietuvoje gyventoju?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių