Vėluoja išmokos ūkininkams

Tiesiogines išmokas žemdirbiams mokanti Žemės ūkio ministerija pripažįsta, kad lyginant su ankstesniais metais jų mokėjimas vėluoja.

Pasak žemės ūkio ministro Kazimiero Starkevičiaus, dėl prastos finansinės padėties nebuvo pasiskolinta lėšų nacionalinei išmokų daliai, praneša LTV naujienų tarnyba.

Ūkininkai teigia, kad nukritus žemės ūkio produkcijos supirkimo kainoms, tiesioginės išmokos jiems labai reikalingos.

Jaunasis Širvintų rajono ūkininkas Donatas Ručinskas, pernai visas išmokas gavęs jau gruodį, šiemet nežino kada jos papildys piniginę. Daugiau kaip 100-tą hektarų žemės dirbantis ūkininkas sako, kad keliasdešimt tūkstančių litų laukiamų išmokų yra pagrindinės lėšos, rengiantis pavasario sėjai.

„Nusitęs viskas į pavasarį, nežinau, kaip reikės suspėti, nes dabar reikia viską supirkti. Dar turiu kreditą paėmęs, kurį irgi reikės mokėti. Dabar dideli procentai mokami, kuo vėliau bus išmokos, tuo blogiau", - sako D.Ručinskas. 

Anot žemdirbių savivaldos vadovo Broniaus Markausko, pernai gruodį į ūkininkų kišenes jau buvo patekę pusė milijardo litų išmokų, o šį gruodį - tik 70 milijonų.

Vos ne perpus kritus supirkimo kainoms, daugelis ūkininkų, negaunančių ir tiesioginių išmokų, neturi pinigų atsiskaityti su tiekėjais ir kreditoriais.

„Kai kurių stambesnių įmonių pradelsti mokėjimai siekia 50-60 ir daugiau milijonų. Mokėjimo tempai ir sumos nedžiugina ūkininkų", - sakė Žemės ūkio rūmų pirmininkas B. Markauskas.

Pasak žemės ūkio ministro K.Starkevičiaus, dabar mokama tik iš Europos Sąjungos biudžeto finansuojama išmokų dalis, nes dėl prastos valstybės finansinės padėties nebuvo pasiskolinta lėšų nacionalinei daliai.

„Šiemet bus išmokėta apie 170 mln. litų. Iš viso išmokos siekia 700 mln. litų ir jos turi būti išmokėtos iki balandžio 1 dienos. Tikiuosi, kad ūkininkai gaus tas tiesiogines išmokas. Jeigu reikės, bus pasiskolinta", - teigė K.Starkevičius.

Pagal dabar galiojančią tvarką, tiesioginių išmokų didesnioji europinė dalis turi būti išmokėta iki kitų metų balandžio, o finansuojama iš Lietuvos biudžeto dalis - iki liepos mėnesio.

Iš viso žemdirbiai šiemet turėtų gauti daugiau kaip milijardą litų tiesioginių išmokų.


Šiame straipsnyje: ūkininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių