Vasarį gyventojų pradelstos skolos augo 4,5 karto lėčiau

Vasarį Lietuvos gyventojų pradelsti įsiskolinimai išaugo beveik 47 mln. litų ir siekia 2,13 mlrd. litų, rodo kreditų biuro „Creditinfo“ duomenys.

Praėjusį mėnesį, palyginus su sausiu, gyventojų pradelstos skolos didėjo 4,5 karto lėčiau.

Per vasarį naujų skolininkų, prieš tai neturėjusių pradelstų skolų, skaičius išaugo 7,7 tūkst., o šiuo metu pradelstų įsiskolinimų turi 211 tūkst. gyventojų.

Per vasario mėnesį pradelstas skolas visiškai padengė daugiau nei 7,6 tūkst. gyventojų, o bendra padengtų pradelstų įsiskolinimų siekė 48 mln. litų.

Per vasario mėnesį, kreditoriams keičiantis informacija apie įsiskolinimus skolininkų administravimo informacinėje sistemoje (SAIS), Lietuvos gyventojai apmokėjo 8,4 tūkst. pradelstų skolų, kurių suma siekė 7,5 mln. litų.

SAIS leidžia kreditoriams susigrąžinti pinigus, o gyventojus skatina vykdyti prisiimtus įsipareigojimus ir „neįklimpti“ į naujas skolas.

„Vasarį užfiksuotas lėčiausias gyventojų pradelstų skolų augimas per pastaruosius šešis mėnesius ir net puspenkto karto mažesnis nei sausį. Taip pat sumažėjo skolininkų skaičius ir, lyginant su kitais mėnesiais, lėčiau augo dar neturėjusių pradelstų skolų gyventojų skaičius“, – teigia „Creditinfo“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Pasak A. Bogdanovičiaus, praėjusį mėnesį gyventojų pradelstų skolų portfelis sparčiausiai – 5 proc. – sumažėjo komunalinių paslaugų įmonėms, o labiausiai didėjo bankams, kredito unijoms ir greitųjų kreditų įmonėms, taip pat nežymus augimas pastebimas telekomunikacijų kompanijoms. Tuo tarpu vasarį, lyginant su sausiu, skolų portfelis išperkamosios nuomos, lizingo bei vartojimo kredito bendrovėms išliko nepakitęs.

Vasarį vyrams atiteko 71 proc. visų Lietuvos gyventojų pradelstų įsiskolinimų, o moterims – 29 proc. Vidutinis vieno vyro pradelsto įsiskolinimo dydis siekia 6 540 litų, atitinkamai vienos moters – 4 129 litus. Per paskutinius šešis mėnesius vidutinė vieno vyro pradelstų skolų suma išaugo 1 225 litais, o vienos moters – 530 litų.

Vilniečiams tenka didžiausia visų Lietuvos gyventojų pradelstų įsiskolinimų suma – 38 proc., kauniečiams – 24 proc., o klaipėdiečiams 13 proc. Per paskutinius šešis mėnesius Vilniaus gyventojų pradelstų skolų suma sumažėjo 6 proc., Klaipėdos gyventojų 2 proc., o kauniečių išaugo 10 proc. Mažiausios pradelstų skolų sumos tenka Birštono, Pagėgių ir Lazdijų gyventojams.

Vasarį didžiausios pradelstų skolų sumos vienam gyventojui teko Palangoje (1 483 litai), Klaipėdoje (1 009 litai), Kaune (973 litai), Vilniuje (966 litai), ir Marijampolėje (784 litai), mažiausios – Švenčionyse (39 litai), Šalčininkuose ir Birštone ( po 89 litus) bei Kaišiadoryse (100 litų). Šis rodiklis apskaičiuojamas, remiantis gyventojų skaičiaus ir pradelstų įsiskolinimų sumos santykiu.


Šiame straipsnyje: skolalitai

NAUJAUSI KOMENTARAI

dero

dero portretas
Yra zmoniu kurie yra skolingi ,taciau kaip neskolingus padaro skolingais , ima piktumas.Kad ir Kauno AB energija,namas atjungtas nuo centralizuoto sildymo ,taciau atsiuncia saskaitas uz nepirkata siluma ketvirti metai.Cia jau ne skolu ieskojimas o Kauno AB energijos reketas. Tai ne vieno gyventojo kuris atsijunge nuo centralizuoto sildymo nusiskundimai,tai yra dauguma tokiu.As manau STT tarnyba turetu susirupinti ,nes vyksta zmoniu reketavimas ,turto prievartavimas.Nusikaltimas stambiu mastu .Ir ne tik Kauno m.AB energija ismusineja pinigus bet ir Kauno UAB "Busto valda",ji isvis isdrysta dar teismui pateikti registracijos suklastota dokumenta.Taciau pas mus teismai neizvelge nusikaltimo tame dokumente ir palaike kauno UAB "Busto valdai " priimdamas palanku UAB"Busto valdai" sprendima.Vienu zodziu siuos minetus monopolininkus turi viena karta sustabdyti STT tarnyba ir nubausti juos uz vykdoma reketa pries Kauno miesto zmones.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių