Vartotojų pasitikėjimo rodiklis gruodį nepakito

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis gruodį buvo minus 26 ir, palyginti su lapkričio mėnesiu, nepakito. Vartotojų pasitikėjimo rodiklis nepasikeitęs išlieka nuo šių metų rugsėjo mėnesio.

Gruodžio mėnesį, palyginti su lapkričiu, šiek tiek mažesnė gyventojų dalis prognozavo bedarbių skaičiaus didėjimą, tačiau gyventojai truputį blogiau vertino šalies ekonominės padėties perspektyvas bei savo galimybes bent kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių, pranešė Statistikos departamentas.

Per metus - gruodį, palyginti su 2009-ųjų gruodžio mėnesiu - vartotojų pasitikėjimo rodiklis išaugo 24 procentiniais punktais.

Gruodžio mėnesį 5 proc. gyventojų teigė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 58 proc. - kad pablogėjo, 37 proc. manė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per metus nepasikeitė (lapkritį - atitinkamai 4, 57 ir 38 proc.).

Vertindami tikėtinus savo šeimos finansinės padėties pokyčius per artimiausius 12 mėnesių., 12 proc. gyventojų nurodė, kad tikisi pagerėjimo, 31 proc. manė, kad finansinė padėtis pablogės (lapkričio mėnesį atitinkamai 14 ir 32 proc.). 54 procentai gyventojų manė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį, 70 proc. gyventojų gruodį teigė, kad ekonominė padėtis per praėjusius metus pablogėjo, 7 proc. - kad pagerėjo, 23 proc. - kad nepasikeitė (lapkritį - atitinkamai 67, 7 ir 25 proc.).

Gruodžio mėnesį 22 proc. gyventojų tikėjosi, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių truputį pagerės, 41 proc. prognozavo pablogėjimą, 34 proc. teigė, kad padėtis išliks tokia pati (lapkričio mėnesį - atitinkamai 19, 36 ir 42 proc.).

Gruodį 12 proc. gyventojų tikėjosi bedarbių skaičių per artimiausius 12 mėnesių mažėsiant, 53 proc. prognozavo tolesnį bedarbių skaičiaus augimą, iš jų 13 proc. - reikšmingą bedarbių skaičiaus didėjimą (lapkričio mėnesį - atitinkamai 14, 56 ir 15 proc.).

Savo galimybes bent kiek sutaupyti per ateinančius 12 mėnesius gyventojai gruodžio mėnesį vertino pesimistiškiau nei lapkritį mėn. Gyventojų, besitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių, sumažėjo 3 procentiniais punktais.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime gruodžio mėnesį skyrėsi vienu procentiniu punktu: mieste jis buvo minus 26, kaime - minus 27. Palyginti su lapkričio mėnesiu, mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis nepasikeitė, kaime - sumažėjo 1 procentiniu punktu.


Šiame straipsnyje: vartojimaspirkiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių