Vartojimui skolinama vis daugiau

Per porą metų stipriai susitraukęs bankų vartojimo paskolų portfelis nuo pavasario vėl pradėjo pilnėti, tačiau nors skolinama vis daugiau, paskolą gauna ne kiekvienas.

Skolinimosi sąlygos vis dar išlieka griežtos, tačiau žmonės į bankus kreipiasi prašydami pinigų ne pirmo būtinumo prekėms ar paslaugoms, trečiadienį praneša dienraštis "Lietuvos žinios".

Kad vartojimo kreditų rinka atsigauna, patvirtino ir Lietuvos vartojimo lizingo ir kredito asociacijos, vienijančios privačių asmenų smulkaus finansavimo kredito įstaigas, direktorius Pranciškus Gerulis: "Juntamas padidėjęs gyventojų poreikis daugiau skolintis".

P.Gerulis teigia, kad įgyvendinant atsakingo skolinimo politiką ne tik pasveriamos realios žmonių skolinimosi galimybės, bet ir užkertamas kelias sukčiavimui.

"Swedbank" Finansavimo valdymo skyriaus vadovė Aida Budreikienė mano, kad vartojimo finansavimas dugną buvo pasiekęs pirmaisiais 2010 metų mėnesiais, kai žmonės itin atsargiai svėrė savo finansines galimybes, atsižvelgdami į išaugusias komunalinių paslaugų, šildymo ir elektros išlaidas. "Turimais duomenimis, palyginti su sausio ir vasario mėnesiais, bendra Lietuvos vartojimo finansavimo rinka šį pavasarį išaugo 1,5 karto ir dabar siekia apie 40 mln. litų per mėnesį", - sakė A. Budreikienė.

"Credit info Lietuva" duomenimis, skolų augimo tendencija yra lėtėjanti, tačiau padėtis kol kas nėra stabili. Šių metų birželio pabaigoje bankams, kredito unijoms, greitųjų kreditų įmonėms, lizingo bendrovėms ir kitiems kreditoriams gyventojai buvo skolingi per 1,6 mlrd. litų.


Šiame straipsnyje: paskola

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių