Varšuvos biržos vadovas regione mato didžiulį potencialą

Didžiausios Vidurio ir Rytų Europoje Varšuvos vertybinių popierių biržos vadovas Ludwikas Sobolewskis sako regione matantis didžiulį potencialą - esą ko vertos vien europiečių dar neatrastos Ukrainos ir Baltarusijos rinkos.

Dėl to Varšuvos birža ir nesnaudžia, pats biržos vadovas važinėja po regiono šalis ir kviečia potencialius investuotojus į Varšuvą.

Šių metų kovą Varšuvos biržoje debiutavo ir pirma Lietuvos įmonė "Avia Solutions Group". L.Sobolewskio nuomone, įmonės debiutas pavyko sėkmingai.

"Manau, gerai, jų akcijos gana populiarios, apyvarta - nemaža, neabejoju, tikrai didesnė nei pavyktų pasiekti Lietuvoje. Jie sakė, kad Varšuvą renkasi dėl didelio likvidumo. Tiesa, keista, kad "Avia Solutions Group" ateiti ryžosi tik dabar. Varšuvos birža dabartiniu pavidalu egzistuoja jau 20 metų ir tik po dvidešimties metų sulaukėme pirmo emitento iš Lietuvos, nors jau pastaruosius keletą metų aktyviai dirba", - interviu "Verslo žinioms" sakė L.Sobolewskis.

Į Varšuvą traukti rengiasi ir kita Lietuvos bendrovė "Agrowill" Group". L.Sobolewskis teigė dar nežinantis, kada ji ji pradės kotiruotis.

"Debiutas buvo suplanuotas gegužę, bet jie sako, kad dar nespėjo sutvarkyti visų dokumentų Lietuvoje, tad procesas gali kiek užtrukti. Net nesu tikras, ar jie jau patvirtino savo akcijų prospektą Lietuvos vertybinių popierių komisijoje. Girdėjau, kad bendrovė patyrė kažkokių sunkumų. Bet tikiu, kad ji susitvarkys. O kelias į mūsų biržą - atviras. Pripažinsiu, kad prieš ASG atėjimą Lietuvoje buvo sunku, nes tai buvo pirmoji kregždė, reikėjo sukurti jungtį tarp abiejų šalių vertybinių popierių depozitoriumų, suderinti jų darbą ir tarpusavio bendradarbiavimą, o tik tada imtis darbų, susijusių su akcijų platinimu. Bet dabar takai jau praminti", - kalbėjo L.Sobolewskis.
Jis kalbėjo, jog kitos Lietuvos įmonės kol kas tik domisi Varšuvos birža.

"Per tuos keletą metų esame šnekėję ne su vienu įmonės vadovu: ir mums skambindavo, ir mes važiuodavome prisistatyti. Norų yra, bet kol kas tik šnekamės. Nenorėčiau sakyti, kokios tai įmonės. Konkrečių susitarimų nėra", - sakė L.Sobolewskis.

Biržos vadovas tikino, jog Lenkijos investuotojai teigiamai žiūri į Baltijos šalių bendroves.

"Mūsų investuotojai jau nebeturi anksčiau juos kamavusios baimės, jie senokai nebesilaiko atokiau nuo užsienio įmonių. Tai, aišku, ne tas pats, kas investuoti iki skausmo pažįstamoje namų rinkoje, bet Europos šalių, pavyzdžiui, Lietuvos, bendrovės yra itin laukiamos ir bus priimamos išskėstomis rankomis. Aišku, Lietuva mums yra puikiai pažįstama, bene geriausiai iš visų Baltijos šalių. Tačiau Varšuvoje palankiai žiūrima net į aukštesnės rizikos šalis, tokias kaip Ukraina", - kalbėjo L.Sobolewskis.


Šiame straipsnyje: verslasekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių