Varšuvos birža vilioja, tačiau daug įmonių iš Lietuvos joje nesitikima

Varšuvos vertybinių popierių birža, išsikovojusi regiono lyderės vaidmenį, masina ir lietuvius, rašo "Lietuvos žinios". Tačiau ekspertai teigia, jog naujų Lietuvos kompanijų debiutų Varšuvoje, be seniai planuoto "Agrowill Group", artimiausiu laiku vargu ar sulauksime.

"Debiutas Varšuvoje planuojamas paskutinę gegužės arba pirmąją birželio savaitę. Vėliausiai - birželio pirmoje pusėje", - savo ketinimus patvirtino "Agrowill Group" valdybos pirmininkas Vladas Bagavičius.

Investuotojų asociacijos valdybos narys Vytautas Plunksnis teigė, jog Varšuvos birža yra regiono lyderė ir kad didžiausioms Lietuvos bendrovėms tai greičiausiai yra viena iš geresnių alternatyvų.

"Pranašumai akivaizdūs: Lenkijos pensijų fondų pajamos užsienyje yra ribojamos įstatymu, tad automatiškai čia yra pirkėjų, kurie nori pirkti akcijas Varšuvoje", - teigė V.Plunksnis.

"Swedbank Markets" tarnybos Lietuvoje vadovas Tomas Andrejauskas skeptiškiau vertino Varšuvos biržos galimybes - jo nuomone, Lietuvos įmonėms išmintingiausia būtų eiti į "namų rinką", nes jos čia būtų labiau pastebėtos ir įvertintos.

"Varšuvoje įsikūrė didieji investuotojai, todėl ji gali būti perspektyvi tik pačioms didžiausioms Lietuvos kompanijoms. Mažesnės ir vidutinės liktų nepastebėtos. Kam ieškoti Lenkijoje laimės, kai tam yra skirta namų rinka? Gal Vilniaus birža ir nėra tokia likvidi, tačiau pirminiai akcijų platinimai čia parodė, kad galima ir namų rinkoje susirinkti reikšmingas sumas", - sakė T.Andrejauskas.

V.Plunksnio vertinimu, kol kas Lietuvoje yra vos viena kita bendrovė, kuri galėtų sėkmingai įsitvirtinti Varšuvos biržoje.

"Dar mažiau matau įmonių, kurios norėtų eiti į Varšuvą, - tokios kaip, tarkime, "Teo LT" yra gana didelės, tačiau akcininkai nesiekia pritraukti kapitalo", - sakė jis.


Šiame straipsnyje: Lenkijos biržainvesticijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių