V.Antonovo verslo sandorius lydėjo abejonių ir įtarimų šešėliai

Didžiąją dalį (68,1 proc.) nacionalizuoto „Snoro“ banko akcijų valdantis 36 metų Rusijos pilietis Vladimiras Antonovas ne kartą buvo sulaukęs specialiųjų tarnybų ir finansų priežiūros institucijų dėmesio dėl vykdomų sandorių įvairiose pasaulio valstybėse.

Pats V.Antonovas, kelerius pastaruosius metus gyvenantis Londone, įtarimus dėl jo galimai neskaidrios veiklos siejo su rusiška kapitalo kilme.

1975 metais Uzbekijoje gimęs V.Antonovas baigė G.V.Plechanovo ekonomikos akademiją. Nuo 1996 iki 2002 metų jis dirbo ir kilo karjeros laiptais įvairiuose Rusijos bankuose.

2002 metais V.Antonovas buvo „Converse Bank“ stebėtojų tarybos pirmininkas, o vėliau buvo savo paties valdomos finansinės grupės „Converse Group“ stebėtojų tarybos pirmininkas.

2007 metais V.Antonovas buvo įvardintas 182-uoju turtingiausių Rusijos žmonių sąraše. Tais pačiais metais jis įsigijo 29,9 proc. sportinių automobilių kompanijos „Spyker Cars“ akcijų.

2009 metais Didžiosios Britanijos finansų priežiūros institucijos neleido šioje šalyje steigti „Snoro“ banko filialo, žiniasklaidoje skelbta, jog britų finansų priežiūros tarnybai buvo pateikti nepakankami ir klaidinantys atsakymai. Pats V.Antonovas dėl tokio sprendimo reiškė nepasitenkinimą Rusijos žiniasklaidoje.

„Manau reikalas tikriausiai tame, kad “Snoras„ priklauso Rusijos piliečiui“, - 2010-ųjų balandį apie šį britų sprendimą dienraščiui „Kommersant“ sakė V.Antonovas.
2009 metų kovą Maskvoje buvo pasikėsinta į verslininko tėvą Aleksandrą Antonovą, kuris buvo glaudžiai susijęs su sūnaus verslu.

V.Antonovo valdomas „Snoras“ 2009 metais per antrinę įmonę įsigijo 34 proc. dienraščio „Lietuvos rytas“ akcijų.

„Noriu pabrėžti, kad beveik visais atvejais investuodami į įmones, jų valdymą paliekame žmonėms, kurie šį verslą sukūrė, o investicijų į žiniasklaidą atveju mūsų dalyvavaimas apsiriboja finansavimu ir negali būti jokių kalbų apie net apie mažiausią kišimąsi į redakcinį darbą, nes mano nuomone, tik nepriklausoma ir profesionalų kuriama žiniasklaida gali būti pelninga“, - šių metų vasario mėnesį žurnalui „Valstybė“ savo investicijas į žiniasklaidą komentavo V.Antonovas.

V.Antonovas bandė įsigyti su finansiniais sunkumais susidūrusį Švedijos automobilių gamintoją „Saab“,

2010 metais „Spyker Cars“ pasiekė susitarimą su JAV automobilių milžine „General Motors“ dėl jos kontroliuojamo, tačiau nuostolingai dirbančio Švedijos automobilių gamintojo „Saab“ įsigijimo, tačiau vėliau V.Antonovas buvo paragintas parduoti turimas

„Spyker“ akcijas ir, užbaigus sandorį atsistatydinti iš šios Nyderlandų įmonės valdybos pirmininko pareigų.

Naujienų agentūra AFP aprašydama šį sandorį, minėjo, kad „V.Antonovas yra kontroversiškas asmuo, nes esama susirūpinimo dėl jo verslo operacijų ir gandų apie jo ryšius su organizuotu nusikalstamumu“. Užsienio žiniasklaida rašė, kad kai kurių šalių specialiosioms tarnyboms buvo pavesta ištirti V.Antonovo verslo praeitį.
2010 metų vasarį viename įtakingiausių JAV dienraščių „The New York Times“ buvo paskelbtas V.Antonovo straipsnis, kuriame verslininkas teigė, kad Europos verslas esą turi išankstinį neigiamą nusistatymą prieš investuotojus iš Rusijos.

„Neprotinga kurti situacijas, kuriose Europos kompanijos yra nepatrauklios Rusijos investuotojams, kadangi jie rizikuoja tapti žeminančių procedūrų ir viešo žeminimo objektais“, - tuomet rašė jis.

2010-ųjų rugsėjį internetinis laikraštis „The Moscow Post“ pranešė, kad Rusijos Vidaus reikalų ministerija vykdo tyrimą dėl 10 mlrd. rublių vagystės iš „Investbanko“, kurio pagrindiniu akcininku tuomet buvo V.Antonovas. Remdamasis šaltiniais leidinys teigė, kad už šiuos pinigus tuometiniai banko valdytojai tėvas ir sūnus Antonovai pagal specialią schemą esą planavo įsigyti kontrolinį Nyderlandų automobilių kompanijos „Spyker“ akcijų paketą.

2011 metų kovą V.Antonovas pardavė savo akcijų paketą „Investbanke“.
Vasarį interviu „Valstybei“ V.Antonovas sakė, kad tik 15 proc. jo kapitalo yra sutelkta Rusijoje ir pažymėjo, jog nori atsiriboti nuo dalyvavimo politiniuose procesuose.

Šių metų liepą V.Antonovo siūlymas investuoti į sunkumų slegiamą „Saab“ vis dar buvo blokuojamas. Švedijos valstybinis radijas pranešė, kad tai gali būti susiję su būgštavimais dėl „Snoro“ banko. Europos investicinis bankas pranešė, jog suteiks paskolą „Saab“ tik su sąlyga, kad V.Antonovui nebus leista perimti šio automobilių gamintojo kontrolės.

2011-ųjų birželį V.Antonovo valdoma „Convers Sports Initiatives“ įsigijo Jungtinės Karalystės futbolo klubą „Portsmouth“.


Šiame straipsnyje: Snoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių