Valstybinė energetikos inspekcija: Kainų komisija gina verslo grupuočių interesus

Valstybinė energetikos inspekcija prie Energetikos ministerijos (VEI) paviešino pareiškimą, kuriame išreiškiamas susirūpinimas dėl Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) neveiklumo, sprendžiant Ukmergės rajono šilumos ūkio situaciją.

Rašte pažymima, kad savivaldybės perimtas Ukmergės rajono šilumos ūkis šiuo metu yra techniškai tvarkingas ir, priešingai nei teigia VKEKK, gali būti eksploatuojamas.

Valstybinės energetikos inspekcijos viešame pareiškime teigiama, jog netoleruotina tai, kad valstybės institucija, dangstydamasi formaliais pretekstais, akivaizdžiai ėmėsi ginti ne vartotojų, bet verslo grupuočių interesus.

"VKEKK nesprendžia susidariusios paradoksalios ir netoleruotinos padėties: licencija tiekti šilumą Ukmergėje turi privati bendrovė „Miesto energija“, kuri nuo birželio nebeturi galiojančios šilumos tiekimo sutarties bei nevaldo šilumos ūkio. Taip yra pažeidžiamos šilumos tiekimo licencijavimo taisyklės, kurių laikymąsi turi prižiūrėti ir kontroliuoti pati VKEKK. Tuo tarpu Ukmergės rajono savivaldybės įmonei UAB „Ukmergės šiluma“, kuri šiuo metu eksploatuoja Ukmergės savivaldybei perduotą valdyti turtą, VKEKK neišduoda licencijos tiekti šilumą", - tvirtinama rašte.

Valstybinės energetikos inspekcijos teigimu, akivaizdu, kad šio klausimo sprendimas nepateisinamai vilkinamas jau ketvirtas mėnuo.

Pareiškime teigiama: „net esant teisės aktų trūkumams, per tiek laiko juos galima buvo pataisyti. Tačiau matomai bijant, kad šis beprecedentis įvykis gali sukelti kitų Lietuvos miestų vartotojų norą taip pat nutraukti sutartis su nesąžiningais šilumos tiekėjais, visais būdais stengiamasi palaikyti UAB „E-energija“ ir jos įmonės UAB „Miesto energija“ interesus. Tai matyti iš biurokratinių Šilumos ūkio ir kitų teisės aktų reglamentuojančių šilumos tiekimą vartotojams aiškinimo ir netinkamo jų taikymo“.

„Stebina tai, kad nuo gegužės mėnesio VKEKK nesugeba išspręsti UAB „Miesto energija“ ir UAB „Ukmergės šiluma“ licencijų klausimo, nors ši institucija gali leisti šilumos ūkio veiklą reglamentuojančius teisės aktus. VKEKK ne tik nevykdo savo funkcijų ir nekontroliuoja licencijuojamos veiklos taisyklių laikymosi, bet ir viešai gina privačių monopolininkų interesus“, - sako Ukmergės rajono savivaldybės meras A. Kopūstas.

Po Valstybinės energetikos inspekcijos pareiškimo VKEKK savo internetiniame tinklalapyje patalpino pranešimą apie šilumos tiekimo licencijavimą Ukmergės rajone.

VKEKK teigimu, savivaldybės kontroliuojama įmonė „Ukmergės šiluma“ nėra pateikusi komisijai dokumentų iš Registrų centro ir Valstybinės energetikos inspekcijos, reikalingų šilumos tiekimo licencijai išduoti.

A. Kopūsto teigimu, savivaldybė VKEKK yra pateikusi visus reikalingus dokumentus.

„Visi duomenys VKEKK buvo pateikti. VKEKK dar gegužės mėnesį buvo informuota apie UAB „Miesto energija“ vykdomus licencijuojamos veiklos taisyklių pažeidimus, tačiau nesiėmė jokių veiksmų UAB „Miesto energija“ atžvilgiu, nors to reikalauja Šilumos ūkio įstatymo nuostatos ir VKEKK funkcijos“, – teigia A. Kopūstas.

Valstybinei energetikos inspekcijai visiškai nesuvokiamas ir nepagrįstas VKEKK argumentas, kad šilumą Ukmergėje toliau galėtų tiekti UAB „Miesto energija“.

"Tokia argumentacija rodo arba aiškų VKEKK šališkumą, arba visišką jos nekompetenciją. UAB „Miesto energija“ šilumos toliau tiekti Ukmergei negali – ji nebevaldo šilumos tiekimo trasų ir katilinių, be to nebėra jokios sutarties tarp UAB „Miesto energija“ ir savivaldybės", - teigia VEI.

VKEKK pranešime teigiama, kad buvusio šilumos operatoriaus ieškinio suma gali siekti keliolika milijonų litų ir daugiau.

„Paradoksalu, kad VKEKK, būdama valstybės institucija ne tik nevykdo įstatymo, bet ir atvirai remia monopolistą ir daro neteisėtą spaudimą savivaldybei. VKEKK įvardintos sumos yra nežinia iš kur paimtos, tad darome prielaidą, kad VKEKK kartoja tai, ką jai diktuoja UAB „Miesto energija“, nes buvusio šilumos operatoriaus deklaruota metinė apyvarta Ukmergės rajone  tesiekia 12 mln. litų“, – teigia A. Kopūstas. 

VKEKK taip pat išviešino kitą pranešimą, kuriame teigia, kad Ukmergės rajono savivaldybė klaidina vartotojus, kad šilumos kainą sumažino ketvirtadaliu.

„VKEKK šiame pranešime akivaizdžiai manipuliuoja skaičiais, nes lyginamos ne nuo savivaldybės priklausančios pastovios sąnaudos, o ir kuro kainos. Visi žinome, kad dujų kainos pastaraisiais mėnesiais kilo, todėl pakilo ir bendra šilumos kaina gyventojams visose savivaldybėse. Todėl lyginant galutines vartotojų kainas, kurios buvo pavasarį ir yra rudenį susidaro, iliuzija, kad savivaldybė šilumos neatpigino. Iš tikrųjų savivaldybė nuo savivaldybės priklausančias bendras sąnaudas sumažino nuo 7 iki 38 proc. Tariant trumpiau – savivaldybė žmonėms atidavė beveik pusė iki tol privatininkams atitekdavusio pelno“, - tikina A. Kopūstas.

Šiuo metu Ukmergėje dalis gyventojų vis dar neturi karšto vandens. Taip yra dėl dviejų priežasčių: vienoje katilinėje atliekami planuoti sezoniniai techninės profilaktikos ir remonto darbai, kuriuos pagal grafiką dar prieš nutraukiant šilumos ūkio nuomos sutartį turėjo atlikti UAB „Miesto energija“. Šie darbai jau eina į pabaigą. Tuo tarpu kita katilinė neveikia, nes trasoje yra įvykusi avarija – gedimai šalinami. Taip pat daliai gyventojų karštas vanduo tiekiamas katilines kūrenant ne dujomis, o brangesniu skystu kuru, savivaldybė dėl to patiria didžiulius nuostolius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių