Valstybės, savivaldybių įmonės galės nustatyti trumpesnę darbo savaitę

Valstybės ir savivaldybių įmonėse, įstaigose bei organizacijose šalių susitarimu bus galima nustatyti ne visą darbo dienos ar darbo savaitės darbo laiką, taip pat sudaryti individualų darbuotojo darbo grafiką.

Tam trečiadienio posėdyje pritarė Vyriausybė. Galimybe nustatyti trumpesnę darbo savaitę galės pasinaudoti tiek valstybės tarnautojai, tiek ir darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis. Iki šiol pagal teisines normas buvo nustatyta 40 valandų darbo savaitės trukmė.

"Iki šiol įstaigų vadovai turėjo nemokamų atostogų galimybę. Vidaus reikalų profesinės sąjungos nariai pasakė, kad tai yra nepriimtina taupymo forma jiems, nes nemokamų atostogų metu jie netenka tam tikrų socialinių garantijų, pavyzdžiui, nedarbingumo pašalpos. Tai šitoje situacijoje jiems sutrumpinta darbo diena yra išeitis", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Anot jo, 2010 metų biudžete viešajam sektoriui darbo užmokesčio fondas, palyginti su 2009 metais, sumažėjo 10 proc., o atlyginimai nesumažėjo. Taigi reikia arba atleisti žmones, arba jiems šiek tiek mažiau mokėti.

"Vieni darbuotojai dirba tiesiogiai kontaktuodami su žmonėmis - tai čia taupyti ne labai dideli rezervai, bet pakankamai didelė valstybės tarnybos dalis dirba vadinamajame "back office" (techniniame skyriuje - BNS). neturėdami tiesioginio kontakto su žmonėmis - tai čia yra pakankamai dideli taupymo rezervai", - sakė R.Palaitis.

Pakeitimai bus įtraukti į 2003 metų Vyriausybės nutarimą, kuriame iki šiol nebuvo numatyta galimybė valstybės ir savivaldybių įmonėse, įstaigose, organizacijose susitarti dėl kitokios nei 40 valandų darbo savaitės, nors leido susitarti dėl kasdienės darbo laiko trukmės.

Nutarimo pakeitimo projektą parengusios Vidaus reikalų ministerijos aiškinimu, Vyriausybės nutarimą reikėjo koreguoti, nes jo nuostatos neatitiko Darbo kodekso bei Valstybės tarnybos įstatymo nuostatų.

Anot ministerijos, Darbo kodeksas leidžia valstybės ir savivaldybių įmonių, įstaigų, organizacijų darbuotojams nustatyti ne visos darbo savaitės darbo laiką, be to, jame įtvirtinta Vyriausybės teisė nustatyti išimtis dėl kasdienės darbo laiko trukmės, o Valstybės tarnybos įstatymas reglamentuoja valstybės tarnautojų, dirbančių ne visas mėnesio darbo dienas ir dirbančių ne visą darbo dieną, darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarką.

Vyriausybės nutarimas, įpareigojantis valstybės ir savivaldybių įmonėse, įstaigose, organizacijose nustatyti 40 valandų trukmės 5 darbo dienų savaitę su dviem poilsio dienomis, buvo priimtas 2003 metų rugpjūčio 7 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių