Valstybės kontrolė: skolintas lėšas investuoti galima pelningiau

Vyriausybė, visus ragindama taupyti dėl kelias dešimtis milijardų litų viršijančios valstybės skolos, pati ją valdyti galėtų efektyviau – taip teigia Valstybės kontrolė.  Tokia išvada teikiama išnagrinėjus, kaip vykdytas praėjusių metų biudžetas. Valstybės skola šiuo metu siekia maždaug 34 milijardus litų, pranešė LTV naujienų tarnyba.

Teikdami išvadas dėl 2009 metų biudžeto ir valstybės skolos auditoriai pastebi, kad valstybė, norėdama tų metų biudžete užprogramuotą 4 milijardų litų deficitą padengti, skolintis buvo priversta, tačiau tai darė neviešuoju būdu, t.y. neskelbdama aukcionų. Be to, pasak auditorių, skolintas lėšas galima buvo investuoti pelningiau – su didesnėmis palūkanomis.

„Abejojame, kad ta valstybės skola būtų mažesnė, bet pats skolos valdymas galėjo būti gal ir pigesnis, ir tai Lietuvai kainuotų mažiau“, – komentavo Danguolė Krištopavičienė, Valstybės kontrolės Audito plėtros departamento skyriaus vedėja.

 „Dėl ko mes apskritai pasiskolintas lėšas investuojam į terminuotus indėlius, kurių palūkanos yra mažesnės negu kad Vyriausybė skolinasi? Čia reikia suprasti, kokiomis sąlygomis gyvename. Jeigu taip darytume 2007 metais arba 2006-aisiais, sakyčiau, kad tikrai labai neefektyvus lėšų valdymas. Bet mes skolinomės 2009-aisiais, kada pats pasiskolinimas nebuvo garantuotas“, – aiškino finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Pasak auditorių, neracionalaus investavimo pavyzdžiu gali būti valstybės obligacijų emisija, kurios vertė – 1,5 milijardo dolerių.

 „Ją mes gavom galbūt ir nepasiruošę apdrausti nuo valiutų rizikos. Mėnesį pinigai gulėjo neinvestuoti, šiuo atveju – neinvestuoti: jie gulėjo einamojoje sąskaitoje. Tai va šioje vietoje trūksta ir patirties, ir pasiruošimo Finansų ministerijoje, kad tie piniginiai ištekliai būtų valdomi labai efektyviai“, – teigė D. Krištopavičienė, Valstybės kontrolės Audito plėtros departamento skyriaus vedėja.

Tuo metu antradienį Seime pateikiant nutarimo projektą „Dėl   pernai metų valstybės biudžeto įvykdymo apyskaitos“ finansų ministrė sakė, kad pasiskolintos lėšos negali būti investuotos, kol nebaigtas apsidraudimo sandoris.

„Apsidraudimo sandoris, t.y. bandoma eliminuoti valiutos riziką, pats savaime neleidžia tų pinigų tuoj pat investuoti, konvertuoti į kažkokias kitas valiutas, nes tuomet mes turėtume didesnę valiutinę riziką“, – aiškino finansų ministrė.

„Nutarimo dėl pernai metų valstybės biudžeto įvykdymo apyskaitos“ projektas dvi savaites bus svarstomas Seimo komitetuose. Vėliau jį aptars Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių