Valstybės kontrolė nori aiškumo naudojant IAE uždarymo fondą

Valstybės kontrolė pareikalavo, kad Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo fondo lėšos būtų paskirstomos pagal aiškius kriterijus. Atsiskaitymas už šių lėšų panaudojimą turi būti išsamesnis ir viešas.

Taip teigia Valstybės kontrolės auditoriai, įvertinę IAE uždarymo fondo ataskaitos už 2009 metų duomenis ir lėšų naudojimo teisėtumą.

Praėjusiais metais į fondą buvo surinkta daugiau kaip 51 milijonas litų, o išleista beveik 37 mln. litų. Metų pabaigoje IAE uždarymo fondo lėšų likutis siekė 224 mln. litų.

Fondą valdo Energetikos ministerija, o administruoja valstybės įmonė Energetikos agentūra ir viešoji įstaiga IAE regiono plėtros agentūra.

Daugiau kaip du trečdaliai fondo lėšų praėjusiais metais skirta neigiamiems socialiniams ir ekonominiams jėgainės eksploatavimo nutraukimo padariniams šiame regione sušvelninti. Lėšas gavo Ignalinos darbo birža, Ignalinos rajono savivaldybės administracija, Visagino savivaldybės administracija ir Zarasų rajono savivaldybės administracija.

Valstybės auditoriai atkreipė dėmesį, kad nereglamentuota, kokiais kriterijais remiantis turi būti vertinami ir finansuojami fondui teikiami projektai, todėl jie negalėjo patvirtinti savivaldybėms skirtų fondo lėšų naudojimo tikslingumo.

Be to, fondo lėšos buvo skiriamos gatvių ir pastatų remontui, ežerų pakrančių tvarkymui ir kitiems tikslams, kurie, auditorių nuomone, nėra susiję su elektrinės eksploatavimo nutraukimo padarinių likvidavimu.

Valstybės kontrolė nurodė, kad nors fondo veiklą reguliuoja specialus įstatymas, tačiau fondo ataskaitos sudarymas teisiškai nereglamentuotas. Ataskaitoje nurodyta tik bendra pajamų suma, nenurodant jų gavimo šaltinių.

Be to, IAE uždarymo fondo ataskaitos neskelbiamos viešai. Auditoriai atkreipė fondo valdytojo dėmesį į tai, kad nuo šių metų bus privaloma parengti ne tik ataskaitą, bet ir fondo finansinių ataskaitų rinkinį. 

Valstybės kontrolė rekomendavo nustatyti vertinimo kriterijus, kuriais būtų remiamasi projektus pripažįstant tinkamais, ataskaitas sudaryti pagal visus rodiklius, kurie patvirtinami Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymu ir jas skelbti viešai.

IAE uždarymo fondo didžiąją dalį pajamų sudaro atskaitymai nuo Lietuvoje parduodamos elektros energijos. Tačiau iš šio fondo finansuojama tik labai maža dalis visų su jėgainės uždarymu susijusių projektų. Didžiąją dalį lėšų skiria Europos Sąjunga, 2007-2013 metų finansiniu periodu numačiusi IAE uždarymui skirti daugiau kaip 1,3 milijardo eurų.

Pirmasis IAE blokas uždarytas 2006 metais, antrasis - išjungtas praėjusių metų pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių