Valstybės kontrolė abejoja, ar daugiabučių renovacija įsibėgės

Valstybės kontrolė konstatuoja, kad daugiabučių renovacija stringa, o ir renovuotų pastatų energijos sąnaudos neatitinka lūkesčių.

Aplinkos ministerija aiškina, kad pirmieji penki renovacijos metai tebuvo įsibėgėjimo stadija, esą atnaujinti planuotus 24 tūkst. daugiabučių iki 2020-ųjų metų dar įmanoma.

Vieno sostinės Didlaukio gatvės daugiabučio gyventojai ne tik skaičiuoja dienas iki namo renovacijos pabaigos, bet jau praeitą žiemą pasiskaičiavo, kiek realiai naudos gavo atnaujinę kone keturiasdešimties metų senumo pastatą.

„Va, priešais namas – identiškas. Lyginau trijų kambarių buto sunaudojimus, paskui parskaičiavau namui, kadangi visiškai vienodui plotai, ir gavom 70 tūkst. ekonomiją“, – aiškino Jonas Česnavičius, renovuojamo daugiabučio bendrijos pirmininkas.

Bendrijos pirmininko teigimu, šią žiemą namo gyventojai tikisi sutaupyti dar daugiau, mat pernai renovacija dar nebuvo baigta.

Valstybės kontrolės audito rezultatai rodo, kad renovavus pastatus gyventojai laimi ne visada. Auditoriu teigimu, patikrinus per šešiasdešimt daugiabučių, net trečdalio jų šilumos sąnaudos dukart skyrėsi nuo numatyto projekte, o viename pastate po atnaujinimo energijos buvo sutaupyta net penkiolika kartų mažiau, nei tikėtasi.

Kontrolieriai pabrėžia, kad atnaujinant daugiabučius netinkamai vertinama, į ką prasmingiausia investuoti, kad būtų sutaupyta daugiausiai šilumos energijos. Esą būtina tobulinti įstatymus ir vertinti pastatų bei jų komunikacijos tinklų būklę ne pagal namo projektą, o pagal faktinę būseną.

Be to, kontrolieriai pastebi, kad renovacijos programa apskritai merdi.

„Daugiabučių namų programoje numatyta iki 2020 m. atnaujinti 24 tūkst. daugiabučių. Iki šiol, tai yra per 5 programos gyvavimo metus, atnaujinta tik 1,5 procento jų“, – sakė Mindaugas Milčiūnas, Valstybės kontrolės 2-ojo audito departamento direktoriaus pavaduotojas.

„Programa, kaip ir atskiras projektas, turi kelias fazes. Pirma fazė – įsibėgėjimo fazė. Visą laiką rezultatai yra kuklesni, kol pasiekiama masiškumo. Viena iš siekiamybių, kad 70 proc. daugiabučių būtų renovuota. Tikiuosi, kad mes tikrai turim pakankamai laiko“, – komentavo Arūnas Zabulėnas, aplinkos viceministras.

Tokiomis prognozėmis atvirai abejojantys valstybės kontrolieriai skaičiuoja, kad renovacijos programa galėtų būti įgyvendinta tik tuo atveju, jei nuo šiol butų renovuojama ne mažiau nei po 10 daugiabučių kasdien.


Šiame straipsnyje: renovacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių