Valstybė verslui neria bankroto kilpą

Vyriausybės priimtas teisės aktų pakeitimų paketas, keičiantis valstybinės žemės nuomos kainos apskaičiavimo tvarką, skaudžiausiai palies komercinių patalpų savininkus, pramonės, logistikos įmones, viešbučius. Labai tikėtina, kad tokie valdžios sprendimai lems ne vienos įmonės bankrotą, įsitikinęs bendrovės „Ober-Haus" generalinis direktorius Vytas Zabilius.

Patvirtinus naują tvarką, visi, kurie yra sudarę valstybinės žemės nuomos sutartis, už nuomojamą sklypą bus apmokestinami dvigubai. Pagal dabar galiojančią žemės nuomos kainos apskaičiavimo tvarką, į komercinės paskirties nekilnojamojo turto mokestį, kuris yra nustatomas masinio vertinimo būdu, žemės vertė jau yra įskaičiuota.

Tai yra, masinio vertinimo būdu nustačius pastato rinkos vertė joje jau atsispindi pastatui priklausančio sklypo rinkos vertė: „Tai, kas dabar yra siūloma, galėčiau pavadinti mūsų šalies dalies verslo smukdymu: pagal naują tvarką, įmonės kurios nuomojasi komercinės paskirties žemę pagal rinkos vertę turės susimokėti ir už pastatą, kurio vertėje jau yra įtraukta žemės vertė, ir dar kartą už tą pačią žemę. Tai panašėja į dvigubą apmokestinimą", - sako V.Zabilius.

Jei žemės nuomos kaina bus apskaičiuojama atsižvelgiant į jos realią rinkos vertę, žemės nuoma pabrangs labai ženkliai. Pagal siūlomą tvarką, žemės nuomos mokestis, bent jau Vilniuje, išaugtų iki 100 kartų. „Ober-Haus" vadovas pastebi, kad iki šiol šis mokestis, buvęs saikingai mažas, didesnių rūpesčių nuomininkams nekėlė. „Tokiu atveju, galima daryti pagrįstą prielaidą, kad dalis verslininkų sudariusių valstybinės žemės nuomos sutartis tiesiog bandys nutraukti tas sutartis" , - svarsto V.Zabilius.

Būtina pažymėti, kad Registrų centro masinio vertinimo būdu parengti verčių žemėlapiai negali nustatyti realios turto rinkos vertės, nebent pastatais neužstatytų žemės sklypų. „Kitu atveju, tik individualus vertinimas, kuriame išskirta pastato ir žemės vertė, gali optimaliai atspindėti realią rinkos vertę", - įsitikinęs „Ober-Haus" generalinis direktorius V.Zabilius.

Pasak nekilnojamojo turto specialisto, šiandien šalyje yra apstu atvejų, kai valstybine žeme yra naudojamasi nemokamai: „Tad įsigaliojus naujajai tvarkai situacija bus tokia, kad tie fiziniai ir juridiniai asmenys, tvarkingai mokėję valstybei žemės nuomos mokestį, bus priversti ženkliai daugiau sumokėti už tą pačią žemę, o tie, kurie neturi sudarę žemės nuomos sutarčių, bet vis tiek naudojasi valstybine žeme - ir toliau ja naudosis nemokamai. Ženkliai didina mokestį tiems, kurie ir taip moka žemės nuomos mokestį, o tie, kurie nemokėjo ir toliau nemokės. Apie kokią socialinę lygybę galime kalbėti?!" - retoriškai klausia „Ober-Haus" vadovas.

V.Zabiliaus įsitikinimu, pirmiausia, atsakingos valstybinės institucijos turi inventorizuoti visą po pastatais esančią ir jiems priklausančią valstybinę žemę bei išsiaiškinti nepasirašytų žemės nuomos kontraktų skaičių. Sutvarkius šiuos kadastrinius procesus, apmokestinti už naudojimąsi valstybine žeme: „Bet koks naudojimasis valstybine žeme turi būti prilygintas nekilnojamojo turto nuomos mokesčiui", - įsitikinęs V. Zabilius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių