Valstybė neišieškos iki 280 litų skolingų piliečių

Valstybė iš gyventojų - mokesčių mokėtojų neišieškos nepriemokos, kuri yra mažesnė nei 280 litų.

Preliminarios deklaracijos rodo, kad beveik pusė susidariusių mokestinių nepriemokų yra mažesnės nei 50 litų, pranešė Finansų ministerija.

Nepriemokų iki 280 litų išieškojimas nėra tikslingas ekonominiu požiūriu - tai reiškia, kad jos priverstinio išieškojimo išlaidos yra didesnės už pačią nepriemoką.

Tačiau visais atvejais, net jei nepriemoka yra didesnė nei 280 litų, ji pripažįstama beviltiška, jei jos išieškojimas sukelia rimtų pasekmių socialiai neapsaugotiems asmenims - tokiu atveju ji išieškoma tik tada, kai mokėtojo padėtis iš esmės pagerėja.

Jei skola nepadidėja arba skolininko padėtis iš esmės nepagerėja, tokia skola galutinai būna nurašoma po 5 metų - suėjus išieškojimo senaties terminui.

Pasak ministerijos pranešimo, maždaug ketvirtadaliui pajamas deklaruojančių gyventojų gali būti susikaupęs grąžintinas pajamų mokestis, o kitam ketvirtadaliui - papildomai mokėtinos sumos dėl pritaikyto per didelio neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD).

Nemažos dalis gyventojų, kuriems per 2009 metus susidarė mokėtinos mokesčių sumos, mėnesio pajamos yra 2000-3000 litų ir kuriems taikomas NPD mėnesio pajamas padidina apie 20 litų, todėl jiems siūloma ateityje svarstyti galimybę NPD prisitaikyti metams pasibaigus.


Šiame straipsnyje: deklaravimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių