Valdžia vėl kiša rankas į būsimų pensininkų kišenes

Valdžios pažadas nuo 2011 -ųjų grąžinti "Sodros" įmokų dalį į privačius antros pakopos pensijų fondus, nors ir įtvirtintas įstatymu, kliba.

Skylėtas "Sodros" biudžetas kitąmet gali pasigviežti papildomus 600 mln. litų būsimų pensininkų turto, nors šie rankų žada nenuleisti, o Konstitucinis Teismas svarstyti šio klausimo neskuba, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Socialinės apsaugos ir darbo viceministre Audronė Morkūnienė jau anksčiau buvo užsiminusi apie grėsmę, jog pažado gražinti įmokas į privačius pensijų fondus gali būti atsisakyta.

"Griežtai pasisakome prieš tokius siūlymus, įmokos būtinai turi būti atkurtos, taip pat ir už sumažintas įmokas turi būti atitinkamai kompensuota", - teigia pensijų fondų dalyvių interesus ginančios Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Marijus Kalesinskas.

Jo skaičiavimais, norint užtikrinti visavertes pensijas įmokos į pensijų fondus turėtų siekti apie 10 proc. atlyginimo.

Tiek Tarptautinio valiutos fondo, tiek Pasaulio banko specialistai pernai Vyriausybei rekomendavo atkurti įmokas į pensijų fondus.

Lietuvos Konstitucinį Teismą yra pasiekusios mažiausiai 5 bylos, kuriomis pensijų fondų dalyviai siekia susigrąžinti jau atimtas įmokas. Kol kas sprendimų šiuo klausimu nėra - bylos nagrinėjamos pagal eilę, o be eilės nagrinėjama tuomet, kai visas Seimas kreipiasi nutarimu.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas nemano, kad Seime atsiras tiek žmonių, kurie kreiptųsi į Konstitucinį Teismą dėl sprendimo paspartinimo.

"Sodros" duomenimis, dėl sumažintų įmokų pensijų fondų dalyvių sąskaitų pernai nepasiekė 513,5 mln. litų, šiemet, prognozuojama, "Sodra" sutaupys 585 mln. litų, o jei 2 proc. vietoje 5,5 proc. pervedama "Sodros" įmokos dalis išliktų ir kitąmet, tuomet "Sodra" pensijų fondų dalyvių sąskaita sutaupytų dar 600 mln. litų.

Į pensijų fondų dalyvių sąskaitas "Sodra" nuo reformos pradžios iš viso yra pervedusi 3,441 mlrd. litų, tačiau, jei įmokos nebūtų sumažintos, sąskaitas būtų pasiekę iš viso 4,094 mlrd. litų, arba 19 proc. daugiau. Pensijų fondų valdomas turtas gegužės pabaigoje siekė 3,51 mlrd. Lt - 2,83 proc. daugiau, nei "Sodra" iki tol pervedė.


Šiame straipsnyje: pensijapensijų fondaiSodra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių