Valdininkų algos nekilo, bet joms prireikė papildomų milijonų

Nors valdininkų atlyginimai šiemet buvo įšaldyti, daugelio ministerijų darbo užmokesčio fondas šiais metais buvo gerokai didesnis už pernykštį, kai kur šis skirtumas sudaro net kelis milijonus litų. Ministerijos išaugusį lešų algoms poreikį aiškina pasiruošimu pirmininkavimui Europos Sąjungai (ES).

Tiesa, papildomų lėšų prireikė ne visiems. Pavyzdžiui, trys ES pirmininkavime labai svarbų vaidmenį atliksiančios instuticijos – Finansų ministerija, Ministro pirmininko tarnyba (MPT) ir Prezidentūra – pinigų poreikį algoms sugebėjo sumažinti.

Dvi ministerijos išlaidų planą padidino milijoninėmis sumomis

Šiems metams numatytas darbo užmokesčio fondas labiausiai išaugo Užsienio reikalų ministerijoje (URM). Pernai jis sudarė 44,528 mln. Lt, o šių metų planas – 48,422 mln. Lt. Daugiau kaip 3,89 mln. Lt išaugusį lėšų poreikį URM aiškina pasiruošimu pirmininkavimui ES.

„Vyriausybės nutarimu yra sudaryta galimybė pasirašyti terminuotas darbo sutartis su asmenimis, kurie dirba pasirengimo pirmininkavimui ir pirmininkavimo laikotarpiu. Tokia galimybė yra sudaryta visoms institucijoms, atsakingoms už pirmininkavimo tikslų ir programos įgyvendinimą“, - teigiama DELFI pateiktame URM komentare.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad papildomos lėšos buvo skirtos konsulinės tarnybos optimizavimui.
Be to, URM pabrėžia, kad jos tarnybos smarkiai padidino per vizų išdavimo srautus gaunamas konsulinio pajamas į biudžetą. Esą 2010 m. šių pajamų gauta 42,25 mln. Lt, pernai – beveik 52,03 mln. Lt, o šiemet šis rodiklis esą bus dar labiau pagerintas.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) darbo užmokesčio fondo planas per metus išaugo 1,1 mln. Lt – nuo pernykčio 14,6 mln. Lt rodiklio iki 15,7 mln. Lt šiais metais.

„Lėšų poreikis 2012 m. darbo užmokesčiui didėja dėl papildomai nuo 2012 m. liepos 1 d. įsteigiamų 5 pareigybių pirmininkavimui ir atstovavimui ES Tarybai santykiuose su kitomis ES institucijomis bei atstovavimui pirmininkaujančiai šaliai Tarptautinėse organizacijose ir santykiuose su trečiomis šalimis. Taip pat lėšų poreikis darbo užmokesčiui padidėja dėl besikeičiančio darbuotojų tarnybos stažo ir dėl struktūrinių pertvarkymų žemės ūkio sektoriuje, t. y. ŽŪM įsteigtas padalinys, atsakingas už žemės politikos formavimą, atitinkamai sumažintas etatų skaičius bei perskirstytos lėšos iš Nacionalinės žemės tarnybos prie ŽŪM“, - papildomų pinigų poreikį DELFI aiškino ŽŪM Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius.

Ūkio ministerijos darbo užmokesčio fondui šiais metais suplanuota beveik 8,365 mln. Lt – 216,6 tūkst. Lt daugiau nei pernai.

„2012 m. planinis Ūkio ministerijos darbo užmokesčio fondas 8364,8 tūkst. Lt, nes planuojant 2012 m. darbo užmokesčio fondą, buvo remiamasi kelių metų planinių ir faktinių darbo užmokesčių dydžių vertinimu“, - DELFI teigė Ūkio ministerijos atstovė Aušra Ramoškaitė.

Anot jos, padidėjęs planas dar nebūtinai reiškia, kad visi šie pinigai bus išleisti.

„Iš valstybės biudžeto lėšų suformuotas planinis 2011 m. darbo užmokesčio fondas buvo 8454,0 tūkst. Lt, o 2011 m. faktinis – 8148,2 tūkst. Lt. Faktinis darbo užmokesčio fondas 2011 m. lyginant su 2011 m. planiniu darbo užmokesčio fondu buvo mažesnis dėl 2 pagrindinių priežasčių: ne visi etatai buvo užimti visus kalendorinius metus, taip pat dėl darbuotojų ligų. Faktinis darbo užmokesčio fondas 2012 m. kol kas nėra tiksliai žinomas“, - dėstė A. Ramoškaitė.

Krašto apsaugos ministerijos darbo užmokesčio fondo planas ūgtelėjo 300 tūkst. Lt – nuo 14,4 iki 14,7 mln. Lt.

Teisingumo ministerijos darbo užmokesčio fondo planas šiems metams – 6,824 mln. Lt. Tai 145 tūkst. Lt daugiau nei pernai. Susisiekimo ministerija DELFI informavo, kad darbo užmokesčio fondas šiemet didesnis 100 tūkst. Lt ir išaugo nuo 7,4 iki 7,5 mln. Lt. To priežastimi ministerija nurodo pasiruošimą pirmininkavimui – pinigų prireigė rudenį įsteigtoms papildomoms atašė pareigybėms Briuselyje išlaikyti. Kultūros ministerijos darbo užmokesčio fondas, palyginti su pernykščiu, išaugo panašia suma – 101 tūkst. Lt, nuo 4,687 mln. Lt iki 4,788 mln. Lt.

52 tūkst. Lt išaugo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) planuojamas darbo užmokesčio fondas. Tiesa, ne dėl pirminkavimo ES. Ministerija DELFI nurodė, kad liepos 1 d. buvo panaikinta Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba ir dalį jos vykdytų funkcijų perėmė SAM, ir būtent dėl to prireikė papildomų pinigų.

Aplinkos ministerijos darbo užmokesčio fondas nepakito: šiemet, kaip ir pernai, jis sudarė 10,073 mln. Lt. Švietimo ir mokslo ministerijos darbo užmokesčio fondas taip pat liko nepakitęs ir sudarė kiek daugiau nei 9,16 mln. Lt.

Finansų ministerija, MPT ir Prezidentūra susiveržė diržus

Tuo tarpu Finansų ministerija ir MPT atlyginimų fondo planų ne tik nedidino, bet netgi sumažino.

Finansų ministerijos DELFI pateiktais duomenimis, pernai jos darbo užmokesčio fondas sudarė 20,016 mln. Lt, šiemet planas sumažintas beveik 1,08 mln. Lt – iki 18,937 mln. litų.

MPT taip pat susiveržė diržus: darbo užmokesčio fondo planas šiais metais sudaro 8,61 mln. Lt – ši suma 85 tūkst. Lt mažesnė nei pernai.

Piniginę pasiplonino ir Prezidentūra. Prezidentės spaudos tarnybos portalui delfi.lt pateiktais duomenimis, kanceliarijos darbo užmokesčio fondas, palyginti su pernykščiu, sumažintas 100 tūkst. Lt – nuo 6,548 iki 6,448 mln. Lt.

Šiek tiek mažesnis atlyginimų planas numatytas ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje: pernai čia darbo užmokesčio fondas sudarė 8,778 mln. Lt, šiemet – 45 tūkst. Lt mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. (Tai yra 2012 kovo mėnesio tyrimo duomenys) Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje skursta dirbantis jaunimas ir mes su mažiausiomis darbo pajamomis, tokiom sąlygom yra priversti vargti ir mūsų tėvai pensininkai. Jei Europos Sąjungoje (ES) yra toleruojama tokia atskirtis, tai ES neturi ateities.

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
Gyventi oriai Lietuvoje trukdo štai šios partinės gaujos, kurios sukūrė Lietuvą netinkamą žmogui gyventi: - LSDP (Lietuvos socialdemokratų partija) ir gaujos vadeiva Algirdas Butkevičius; - TS LKD (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionių demokratai) ir gaujos vadeiva Andrius Kubilius; - Partija Tvarka ir teisingumas su gaujos vadeiva Rolandu Paksu; - Liberalų ir centro sąjunga su gaujos vadeiva Algiu Čapliku; - Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir gaujos vadeiva Eligijus Masiulis. Taip pat Lietuvai yra pavojingi gaujos vadeiva Voldemar Tomaševski su Lietuvos lenkų rinkimine akcija, gaujos vadeiva rusas Viktor Uspaskich su darbo partija ir kiti į juos panašūs. Tai yra nusikalstamos partinės gaujos, kurios dirbtinai skurdina bendruomenės žmones, naikina Lietuvą.

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
Štai keletas skaičių, kurie akivaizdžiai rodo vis didėjančią priespaudą Lietuvoje. 2009 metais partinės gaujos sukčiai įvedė neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) skaičiuoklę ir dabar kai pajamos yra 3150 litų ir daugiau, tai NPD = 0 !!! Nuo tada, dabar ... Kai MMA 800 litų, tai darbininkui į rankas teko 85% atlyginimo. Kai MMA 850 litų, tai darbininkui į rankas tenka 84% atlyginimo. Kai MMA 1000 litų, tai darbininkui į rankas teks 82% atlyginimo. Tai reiškia, kad ... Didinant MMA, „nepastebimai” didėja mokesčiai silpniausiesiems Lietuvoje. Anglijoje ... Rugsėjo mėnesį darbininkui į rankas teko 90% nuo mažiausio darbo užmokesčio. Balandžio mėnesį darbininkui į rankas teks 92% nuo mažiausio darbo užmokesčio, padidinus NPD. Anglijoje šiuo metu NPD apie 2830 litų per mėnesį. Balandį NPD bus apie 3220 litų per mėnesį. Nuo šios sumos nėra atskaičiuojamas joks mokestis: -nei valstybinei mokesčių tarnybai; -nei socialiniam draudimui. Maisto ir daiktų kainos apytiksliai sutampa su lietuviškomis.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių