Valdininkai privatų sektorių laiko patrauklesniu, tačiau dirbti jame nenorėtų

Lietuvos valstybinio sektoriaus darbuotojai mano, kad pagal daugelį kriterijų šiuo metu karjera privačiame sektoriuje yra patrauklesnė, tačiau tik mažuma dėl jos sutiktų palikti savo darbo vietą, rodo socialinių ir rinkos tyrimų kompanijos „Macroscope“ sausio mėnesį atliktas tyrimas.

Beveik 80 proc. respondentų įsitikinę, kad dirbdami panašų darbą verslo bendrovėje gautų didesnes ar net gerokai didesnes pajamas, 49 proc. mano, kad čia geresnės ir karjeros perspektyvos, tačiau pareiti į privatų sektorių pasitaikius progai būtų pasiruošę tik kiek daugiau nei 40 proc. apklaustųjų. Įdomu tai, kad kuo didesnis darbo viešajame sektoriuje stažas – tuo mažiau linkstama eiti į privatų.

„Dabartiniams valstybinio sektoriaus darbuotojams darbas privačiame sektoriuje subjektyviai atrodo itin patrauklus – didesnis atlyginimas, mažesnis darbo krūvis, geresnės karjeros perspektyvos. Ir visgi dirbti į privatų sektorių nesiveržiama dėl vienos pagrindinės priežasties – 4 iš 5 respondentų mano, kad darbas viešajame sektoriuje yra stabilesnis. Taigi, stabilumas šiandien yra svarbesnis už daugelį kitų vertybių,” - sakė „Macroscope“ tyrimų vadovė Renata Lazdin.

97 proc. apklaustų valstybės institucijų darbuotojų nurodė, kad per ekonominį sunkmetį sumažėjo arba ženkliai sumažėjo jų gaunamos pajamos, tuo tarpu darbo krūvis išaugo 58-iems proc. tyrimo dalyvių. Beveik pusė respondentų teigia, kad dėl to suprastėjo atliekamo darbo kokybė.

„Nepaisant to, kad darbas viešajame sektoriuje vertinamas kaip stabilesnis, tik trečdalis respondentų yra tikri, kad per artimiausius metus išsaugos dabartinę darbo vietą. Taigi, darbo kokybę, o tuo pačiu ir viešojo sektoriaus efektyvumą gali mažinti ne tik didesni darbo krūviai bet ir netikrumo jausmas“, - pasakojo R.Lazdin.

Tiesa, dalis viešojo sektoriaus darbuotojų krizės akivaizdoje jaučia solidarumą su visuomene. Pusė apklaustųjų mano, kad taupyti valstybės biudžeto lėšas tarnautojų sąskaita yra teisingas sprendimas. Dalies iš jų nuomonę galėjo lemti artimųjų spaudimas – kas trečias patvirtino, kad privačiame sektoriuje dirbantys artimieji juos tam tikra prasme teisia už „gyvenimą jų sąskaita“.

Duomenys surinkti 2009 m. gruodžio ir 2010 m. sausio mėnesiais CAWI metodu. Tyrimą atliko socialinių ir rinkos tyrimų kompanija „Macroscope“. Tyrime dalyvavo 379 Lietuvos valstybinio sektoriaus darbuotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių