Valdantiesiems ir vėl nepavyko susitarti dėl biudžeto (papildyta)

Valdančiosios koalicijos frakcijos nutarė siekti pasirašyti susitarimą dėl kitų metų biudžeto priėmimo ir jį lydinčių įstatymų.

Galutinių sutarimų trečiadienį konservatoriams, liberalams ir liberalcentristas nepavyko pasiekti.

„Kelio atkarpą nuėjome ilgą, bet dar nepabaigėme šnekėtis tarpusavyje. Tikrai galiu džiaugtis, kad randame sąlyčio taškų, tikrai dar reikia padirbėti“, - po valdančiųjų pasitarimo Seime žurnalistams sakė parlamento pirmininkė konservatorė Irena Degutienė.

Ji pranešė, kad pas ją susirinkę koalicijos lyderiai parengė trijų koalicijos frakcijų susitarimo projektą, tačiau jį dar reikia suderinti su frakcijomis. Šį susitarimą viliamasi pasirašyti ketvirtadienį.

„Tada galėsime visiems pasakyti, kokia toliau mūsų darbo forma, ką mes toliau darysime, dėl ko 100 proc. susitarėme, o dėl ko vieni ar kiti padarėme kokių nors nuolaidų. Manau, yra pozityvūs žingsniai“, - teigė I.Degutienė.

Jos teigimu, susitarime bus išdėstytos frakcijų pozicijos dėl konkrečių sprendimų, susijusių su pervedimu į privačius pensijų fondus, vadinamųjų prabangos mokesčių, pensijų atkūrimo ir kitų. Taip pat frakcijos pareikš, ar įsipareigoja paremti kitų metų nacionalinio, „Sodros“ bei privalomojo sveikatos draudimo biudžetus.

I.Degutienė pabrėžė, kad sprendimas nuo sausio 1-osios 100 proc. atkurti sumažintas senatvės pensijas yra nekintamas.

Konkretaus susitarimo turinio derybininkai neatskleidžia.

„Kol parašų nėra, kol yra žodiniai susitarimai, tai dar nėra šimtaprocentiniai susitarimai, kuriais gali vadovautis ir sakyti, kad viskas bus tvarkoj“, - sakė parlamento pirmininkė.

Didžiausių nesutarimų tarp koalicijos partnerių kyla dėl socialinio draudimo mokesčio pervedimo į privačius pensijų fondus. Kad užtektų lėšų pensijoms atkurti, konservatoriai siūlo metus iš „Sodros“ į privačius fondus nepervesti nė cento, bet tam prieštarauja liberalai, teigdami, kad tai reiškia šių fondų sužlugdymą.

Kitąmet nepervedus nė lito į privačius pensijų fondus, „Sodros“ biudžete liktų apie 400 mln. litų.

Liberalų sąjūdis sutinka, kad į privačius pensijų fondus būtų pervesti ne 2 proc., kaip numatyta, o 1,5 proc. socialinio draudimo mokesčio. Tuo metu liberalcentristai, anot jų lyderio Algio Čapliko, teigia, kad „du procentai yra vertybė, kurią reikia saugoti“. Kaip kompromisą konservatoriai siūlo pervesti 1 procentą.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė galingų automobilių, brangus būsto, indėlių palūkanų apmokestinimui, progresinių mokesčių įvedimui ir įmokų į privačius pensijų fondus sustabdymui. Už šiuos projektus daugiausia balsavo konservatoriai ir dalis opozicijos, liberalai bei liberalcentristai buvo prieš arba susilaikė.

Balsuoti dėl kitų metų biudžeto priėmimo Seimas planuoja gruodžio 20 dieną.


Šiame straipsnyje: biudžetasmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

rem

rem portretas
man asmeniskai tai nusisik i padla. nesu lt pilietis gaila zmoniu . eikit kaip rusai i aikstes verskit esancius. Smarve nuo Lietuvos dvelkia.

motas

motas portretas
O KAIP GI NE PADALINO TARP SAVU<

Alma

Alma portretas
Vagiai konservai galutinai nuvyl\ė vsus ir visiškai. Te būnie jie prakekikti visam likusiam jų gyvenimui ir jų palikuonims už tokius darbelius seime. Jiems bus 2012 metai prakeikimo ir nelaimių metai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių