Valdantieji pasiryžę kitų metų biudžete siekti 5,8 proc. deficito

Valdančioji koalicija planuoja pasiekti, kad kitų metų biudžeto deficitas siektų ne daugiau kaip 5,8 procento bendrojo vidaus produkto (BVP).

Trečiadienį tradiciniuose valdančiosios keturių centro dešinės partijų koalicijos atstovų pusryčiuose su premjeru Andriumi Kubiliumi buvo pristatyti numatomi 2011 metų nacionalinio biudžeto pagrindiniai rodikliai.

Pasak Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno Jurgio Razmos, Vyriausybė netrukus teiks parlamentarams biudžeto projektą, kuriuo nustatomas 5,8 proc. BVP deficitas.

Tai atitinka Vyriausybės anksčiau deklaruotus planus pasiekti, kad deficitas neviršytų 6 proc. 2012 metais bus siekiama ne didesnio nei 3 proc. deficito. Tai, pasak Vyriausybės, leis tikėtis leidimo Lietuvai 2014 metais įsivesti eurą.

Prieš kelias savaites kai kurie valdančiųjų politikai baiminosi, kad gali nepavykti "suspausti" kitų metų biudžeto deficito iki 6 proc. BVP. Prognozuota, kad jis gali būti apie 7 proc.

Bet, anot J.Razmos, Vyriausybė rado galimybių pasiekti tokį biudžeto deficitą, koks ir buvo planuotas. Tiesa, neatmetama, kad biudžeto projekto svarstymų Seime metu deficitas gali paaugti. Tačiau ministras pirmininkas A.Kubilius tikisi, jog parlamentarams užteks sveiko proto ir supratimo, kad, siekiant valstybės skolos stabilizavimo, deficitas neturi būti auginamas.

"Šįryt per pusryčius premjeras pakartojo, kad tai bus labai įtemptas biudžetas. Tačiau būtina laikytis finansinės drausmės", - kalbėjo J.Razma.

Pasak jo, kitais metais nenumatoma įvesti jokių naujų papildomų mokestinių lengvatų, nors Seime, artėjant biudžeto svarstymui, atsirado nemažai pasiūlymų nustatyti gerokai mažesnį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą daugeliui prekių ir paslaugų. "Koalicijoje nepritariama jokių naujų lengvatų įvedimui, tačiau bus paliktas esamas mažesnis PVM tarifas šildymui, knygoms ir vaistams", - paminėjo politikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių