Valdantieji: mafijinius kontrabandininkus paguldysime veidu į purvą (papildyta 12.40 val.)

Opozicija netiki, kad kitąmet iš šešėlinės ekonomikos bus sugebėta atimti milijardą litų. Valdantieji tikina, kad tai įmanoma.

Tiki galimybe „išpešti“ milijardą

Seime antradienį surengto kitų metų biudžeto projekto pirmojo svarstymo metu valdančioji koalicija gyrė Vyriausybę, pateikusią „subalansuotą ir realią padėtį atitinkantį biudžetą“. Tuo tarpu opozicija tvirtina, kad projektas yra pernelyg ambicingas, neįgyvendinamas, tuščias ir nerealus.

Įvyko neakivaizdi diskusija dėl Vyriausybės paskelbtų planų kitąmet vykdant biudžetą iš šešėlinės ekonomikos į biudžetą ištraukti ne mažiau kaip 1 milijardą litų.

Pasak Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Kęstučio Glavecko, šį ambicingą planą įmanoma įgyvendinti.

„Daug kas sakė, kad tas milijardas, kurį mes galvojame ištraukti iš šešėlinės ekonomikos, yra sunkiai pasiekiamas. Galiu pasakyti, kad per pastaruosius kelerius metus šešėlyje praradome 7 mlrd. Lt, vieną milijardą ištraukti nėra didelės problemos, yra problema tik politinės valios, o visos kitos priemonės yra įmanomos ir pasiekiamos“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo K.Glaveckas.

Kritikavo išlaidavimą

Tačiau opozicija stebisi ir gūžčioja pečiais dėl tokių planų. „Tai nėra realus biudžetas. Šis biudžetas yra greičiau svajonių bei lūkesčių rinkinys. Štai, pavyzdžiui, norima tą įžymųjį milijardą ištraukti iš šešėlio. Keista, kodėl per praėjusius dvejus metus nebuvo jie traukiami?“, - beveik atvirai šaipėsi Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

Opozicijos lyderis, Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius sakė: „Šiame biudžete yra nustatytas labai optimistinis pajamų surinkimo planas“.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys įrodinėjo, kad Vyriausybė ir iki šiol nesugebėjo tinkamai planuoti pajamų ir išlaidų. Esą 2011 metų biudžeto projektas tik dar kartą įrodo tą tendenciją.

V.Mazuronis vardijo, jo nuomone, nereikalingas biudžeto išlaidas. „Yra daug išlaidavimų, kurių visai nereikia. Keli pavyzdžiai – įžymiems Valdovų rūmams numatyta 16 mln. litų, ministerijų turto įsigijimui skiriami 8 mln. litų, teisinių paslaugų pirkimui, nors kiekviena žinyba turi savo teisininkus, numatoma apie 70 mln. litų. O išlaidavimo simbolis – premjero Andriaus Kubiliaus rezidencija. Nors suma jai ir nedidelė - 600 tūkst. litų, bet mes vistiek norime juos uždėti ant tos išlaidavimų karūnos“, - kalbėjo Tvarkos ir teisingumo frakcijos vadovas.

V.Gapšys apgailestavo, kad biudžete nenumatyta pinigų kompensacijoms už sumažintas pensijas bei kitas socialines išmokas. „Jeigu valstybės finansinė padėtis dar neleidžia tokių lėšų numatyti, tai reikia aiškiai ir atvirai pasakyti visuomenei bei numatyti 2012 metais tokias kompensacijas“, - teig4 Darbo partijos frakcijos seniūnas.

Guldys "veidu į purvą"

Valdančiųjų konservatorių atstovas Vitas Matuzas pareiškė, kad opozicija kasmet kritikuoja Vyriausybę dėl neva neteisingo biudžeto projekto.

„Tačiau užmerkiamos akys ir nenorima pastebėti, kai biudžetas yra normaliai vykdomas, kai pajamų surenkama daugiau nei numatyta, kas ir yra įrodymas, kad biudžeto planas buvo pakankamai racionalus ir iš esmės teisingas. Šiemet tas pats – opozicijos skepticizmas ir vėl liejasi per kraštus“, - sakė V.Matuzas.

Pasak jo, nebus toleruojami kontrabandininkai, kiti šešėlinio verslo atstovai, taip pat įvairūs įstatymų pažeidėjai: „Mafijinius kontrabandininkus guldysime veidu į purvą, o jų stogus teisėsauga nukrapštys“.

 

Stebėjosi, kad išvis reikalingas svarstymas

Tvarkos ir teisingumo frakcijos narys Remigijus Ačas apgailestavo, kad Lietuvoje smarkiai padidinti akcizai degalams. Tai esą neleidžia didinti parduodamo kuro kiekius ir atitinkamai padidinti įplaukas į biudžetą.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė sakė, kad biudžetas nepaskatins nei smulkiojo ir vidutinio verslo, nei vartojimo, o tai savo ruožtu stabdys ekonomikos plėtrą. „Manau, kad krizę būtų labiau solidariai išgyventi, jeigu valdantieji būtų įvedę nekilnojamojo turto ir progresinius gyventojų pajamų mokesčius“, - kalbėjo politikė.

Kitas socialdemokratas Algirdas Sysas stebėjosi: „Kam išvis reikia to biudžeto svarstymo, kai nelabai kas klausosi? Gal kad valdantieji pasidžiaugtų, jog jau sukalė 71 balsą ir įveikė opoziciją? Ar vis dėlto tam, kad žmonės pradėtų geriau gyventi ir jų problemos būtų sprendžiamos?“. A.Sysas prognozavo, kad nepavyks iš šešėlio atimti milijardo. Tai, pasak socialdemokrato, reiškia, kad kitų metų viduryje teks koreguoti biudžetą, mažinant išlaidas viešajam sektoriui.

Grąžintas Vyriausybei

Biudžeto projektui iš esmės pritarė beveik visi Seimo komitetai, išskyrus Audito ir Ekonomikos.

Po pirmojo svarstymo Seime biudžeto projektas grąžintas Vyriausybei peržiūrėti ir patobulinti.

Projektą analizavęs BFK pasiūlė Vyriausybei kitų metų biudžeto išlaidas padidinti 30,25 milijono litų. Daugiausia papildomai lėšų numatoma skirti pasiruošimui 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatui. 20 mln. litų siūloma skirti Kauno arenos automobilių stovėjimo aikštelei įrengti, 6 mln. litų - daugiafunkcinio sporto komplekso Prienuose statybai.

Komitetas nutarė papildomai 26 tūkst. litų skirti Kūno kultūros ir sporto departamentui, 50 tūkst. litų - socialinei paramai nusipelniusiems sporto veteranams.

4,2 mln.litų siūloma numatyti Valstybės sienos apsaugos tarnybai, iš jų 1,2 mln. litų - operatyvinei veiklai stiprinti, 1 mln. litų - transporto išlaidoms, 2 mln. litų - mokėjimams už darbą naktį, poilsio ir švenčių dienomis, budėjimą.

Siūloma nuo 1 iki 4 mln. litų padidinti išlaidas, skirtas kompensuoti išaugusius periodikos prenumeratos tarifus.

Priėmimas numatytas gruodžio 9-ąją

Vyriausybei siūloma 300 mln. litų padidinti planuojamas pajamas iš valstybės valdomų įmonių mokamų įmokų - pelno mokesčio ir dividendų.

250-300 mln. litų papildomų pajamų šaltiniu komitetas mato ir dalies valstybinio turto privatizavimą.

BFK pritarė Ekonomikos komiteto siūlymui Vyriausybei peržiūrėti visiems išlaidų valdytojams numatytas lėšas atsisakant investicijų į kompiuterius, kompiuterinę techniką, baldus ir lengvuosius automobilius bei pasiūlė apsvarstyti Tvarkos ir teisingumo frakcijos nario Andriaus Mazuronio pasiūlymą sumažinti 2011 metais planuojamus skirti biudžeto pinigus ministerijų, valstybės įstaigų bei kitų institucijų ilgalaikio turto įsigijimui.

BFK pirmininkas K.Glaveckas sakė, kad sėkmingo biudžeto pajamų vykdymo garantu turi būti politinė valia kovojant su korupcija ir kontrabanda, mažinant biurokratinę naštą, taip pat radikaliai gaivinant smulkų verslą.

Antrasis biudžeto projekto svarstymas Seime numatytas gruodžio 7-ąją, priėmimas - gruodžio 9 dieną.

Deficitas – 5,8 proc.

Nacionalinio biudžeto, kurį sudaro valstybės ir savivaldybių biudžetai, pajamos be Europos Sąjungos paramos sieks apie 20,025 mlrd. litų, o vien tik valstybės biudžeto - 17,015 mlrd. litų.

Su ES ir kitos tarptautinės paramos lėšomis, kurios kitąmet sudarys 6,921 mlrd. litų, valstybės biudžeto pajamos sieks 23,936 mlrd. litų.

Prognozuojamos 2011 metų nacionalinio biudžeto išlaidos sieks 29,344 mlrd. litų, vien valstybės biudžeto - 26,334 mlrd. litų.

Fiskalinis deficitas kitąmet turėtų siekti 5,8 proc. bendrojo vidaus produkto.


Šiame straipsnyje: Seimasbiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių