Vaistų nuo pasiutligės išmėtymui turėtų organizuoti naują konkursą

Viešųjų pirkimų tarnyba, nustatė Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus trijuose Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vykdytose viešuosiuose pirkimuose dėl jaukų su vakcina nuo pasiutligės išmėtymo, naudojant orlaivius, paslaugos pirkimuose.

„Įvertinusi trijų viešųjų pirkimų būdo pasirinkimo teisėtumą, Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad perkančioji organizacija netinkamai pasirinko pirkimo būdus ir tuo pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, kadangi pirkimo vertė viršijo tarptautinio pirkimo vertės ribą, o viešąjį pirkimą išskaidydama į du, išvengė Viešųjų pirkimų įstatymo nustatytos pirkimų tvarkos“, - teigia Viešųjų pirkimų tarnybos direktorius Žydrūnas Plytnikas.

Parengtoje vertinimo išvadoje teigiama, kad VMVT negalėjo vykdyti supaprastintų pirkimų. Sudarytos pirkimų sutartys neužtikrino Viešųjų pirkimų įstatyme nustatyto tikslo – racionaliai naudoti tam skirtas lėšas – siekimo.

Pirmojo viešojo pirkimo sąlygose nenustatytas minimalus kvalifikacinis reikalavimas, kad tiekėjas (fizinis asmuo) arba tiekėjo (juridinio asmens) vadovas ar buhalteris neturi neišnykusio ar nepanaikinto teistumo. Toks reikalavimas yra privalomas, kuomet tikrinama tiekėjų kvalifikacija.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, sudarydama minėto pirkimo sutartį, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, pagal kurias, sudarant pirkimo sutartį negali būti keičiama laimėjusio tiekėjo pasiūlymo kaina ar derybų protokole užfiksuota galutinė derybų kaina ir pirkimo dokumentuose bei pasiūlyme nustatytos pirkimo sąlygos, o sutartį sudarė anksčiau negu paskelbė informacinį pranešimą.

Pažymėtina, kad pirmojo ir trečiojo viešųjų pirkimų sutartys sudarytos pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus, ir atsižvelgiant į tai, kad trečiojo viešojo pirkimo sutartis dar neįvykdyta, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba turėtų ją nutraukti ir organizuoti naują viešąjį pirkimą.


Šiame straipsnyje: pasiutligė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių