Vaisių tiekti mokykloms už dyką nenori

Nuo kitų mokslo metų pradinių klasių mokinukai turi galimybę tris kartus per savaitę nemokamai suvalgyti bananą, kriaušę ar apelsiną, tačiau nei mokyklos, nei importuotojai šia galimybe nesižavi - Žemės ūkio ministerijos nustatyta kaina vaisių niekas neparduoda.

Maitinimą mokyklose organizuojančių įmonių vadovai ir vaisių importuotojai įvardija pagrindinį šios programos trūkumą: Žemės ūkio ministerijos nustatytos maksimalios vaisių kainos yra per mažos, rašo "Verslo žinios"

Kad administravimo sąnaudos yra didesnės nei gaunama parama, priverstas pripažinti ir "Kretingos maistas" generalinis direktorius Irmantas Norkus.

"Didžiausia kliūtis - maksimali kaina. Retas ūkininkas parduoda obuolius ar morkas už kainą, kurią nustatė Žemės ūkio ministerija. Be to, neįvertinama, kad nupirktas morkas dar reikia išvežioti po mokyklų valgyklas, jas nuplauti, nuskusti, sutarkuoti, išspausti sultis, o po to - suplauti indus. Šie darbai lieka nemokami", - teigė I.Norkus.

Dėl šios priežasties šiais mokslo metais vaisių programai skirtų pinigų mokyklos neišnaudojo: ES skyrė finansavimą 190 tūkst. Lietuvos moksleivių, tačiau nemokamai vaisius gavo vos 25 tūkstančių.

"Daug vargo, o nauda abejotina", - sakė Lietuvos vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacijos "Vaisiai ir daržovės" prezidentė Laimutė Grybauskaitė.

Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros specialistė Lina Juršėnienė sakė, kad programoje dalyvaujančios mokyklos tris kartus per savaitę pradinių klasių moksleiviams galės skirti nemokamą vaisių porciją.

Į programą "Vaisių vartojimo skatinimas mokyklose" šiemet įsitraukė 53 iš maždaug pusantro tūkstančio šalies mokyklų ir nemokamai moksleiviams dalijo obuolius ir morkas, spaudė iš jų sultis.


Šiame straipsnyje: vaisiaipradinukai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių