Vaisiai ir daržovės - rusams, valgo - lietuviai

Mokesčių inspekcija nustatė, kad dviejų olandų bendrovė per metus po buhalterines paslaugas jai teikiančios bendrovės langais perkrovė prekių už 25 mln. litų.

Valstybinė mokesčių inspekcija nustatė įmones, galimai deklaravusias vaisių ir daržovių eksportą į Rusiją, tačiau realiai šia neaiškios kilmės produkcija galėjusias aprūpinti šalies turgavietes. Deklaruodamos fiktyvų eksportą į Rusiją, o iš tikrųjų prekes realizuodamos mūsų šalies juodojoje rinkoje, įmonės galėjo nuslėpti pajamas bei nesumokėti visų priklausančių mokesčių.

VMI specialistai, išanalizavę vaisių ir daržovių prekyba užsiimančių įmonių duomenis, įtaria, kad kai kurios bendrovės, deklaruojančios didelius šios produkcijos pirkimus iš Europos Sąjungos valstybių bei eksportą į Rusiją kiekius, galimai vykdo fiktyvią veiklą, siekdamos nuslėpti mokesčius, taip darydamos žalą valstybės biudžetui.

Atlikę operatyvų patikrinimą vienoje įmonėje, VMI specialistai nustatė įdomių faktų. Olandijos piliečiui priklausanti įmonė, kurioje dirba tik vienas darbuotojas - taip pat olandas, neturėdama sandėliavimo patalpų, per 2007 metų pusmetį sugebėjo iš ES valstybių įsigyti prekių už daugiau nei 11 mln. litų bei per tą patį laikotarpį eksportuoti į Rusiją vaisių ir daržovių už tą pačią sumą. Šiais metais sausio - gegužės mėnesiais identiškų operacijų (prekių įsigijimas iš ES valstybių bei vaisių ir daržovių eksportas į Rusiją) atlikta už 14 mln. litų.

Patikrinimo metu specialistai nerado jokių bendrovės realios veiklos požymių, nors eksporto operacijos tariamai buvo užbaigiamos Lietuvoje. Įmonės buhalterinę apskaitą tvarkė mūsų šalyje veikianti uždaroji akcinė bendrovė, kuri visus dokumentus gaudavo greitųjų siuntų paštu.

„Olandų" įmonė dokumentuose deklaravo, kad visos prekės Lietuvoje buvo pakraunamos toje vietoje, kur įregistruota buhalterines paslaugas jiems teikianti įmonė. Finansinius dokumentus „olandų" įmonei tvarkančios bendrovės direktorė pripažino niekada nemačiusi, kaip kraunamos 25 mln. litų vertės prekės.

Iš įmonės dokumentų nustatyta, kad tariami pirkėjai iš Rusijos skolingi įmonei už prekes daugiau kaip 25 mln. litų, o įmonė dar neatsiskaičiusi su tiekėjais iš Olandijos.

Mokesčių inspekcija artimiausiu metu patikrins ir kitass panašią veiklą vykdančias įmones. Manoma, kad šios įmonės ne tik gali vykdyti fiktyvią veiklą, siekdamos nuslėpti mokesčius, bet ir nelegaliai aprūpinti šalies turgavietes neaiškios kilmės vaisiais ir daržovėmis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių