Vaiko teisių kontrolierė stalo žaidimą pripažino netinkamu vaikams

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė konstatavo, kad stalo žaidimas "O mano namai gražesni" pažeidžia vaiko teises, nes jame skelbiama informacija daro neigiamą poveikį nepilnamečiams.

Žaidimo platintojui Lietuvoje rekomenduota pašalinti vaiko teises ir teisėtus interesus pažeidžiančią informaciją ir pažymėti, kad šis žaidimas tinka tik asmenis nuo 18 metų.

Kontrolierės teigimu, žaidimo kortelėse skelbiama informacija, kuria teigiamai vertinama arba net skatinama nusikalstama veika, niekinamos šeimos vertybės.

Žaidėjams siūloma laimėti gražiausią namą, geriausią sutuoktinį pasitelkiant kyšius, padirbant dokumentus, skleidžiant gandus ir panašiai.

Žaidžiant naudojamos kortelės, kuriose sakoma: "Su trupučiu atsargių pakišų pasiekiate, kad savivaldybė leistų pastatyti bokštelį prie jūsų namo", "Iš pavydo jūs suplanuojate naktį pradurti jam padangas", "Jūs turite padirbtą pažymėjimą, kad jūsų automobilis priklausė Valdui Adamkui", "Jūs verdate truputį senos geros samanės po savo jachta, gerindamas jos įvaizdį tarp kaimynystės girtuoklių".

Prie žurnalistų etikos inspektoriaus veikianti ekspertų grupė nustatė, kad žaidimo tekstai skatina nusikalstamą elgesį ir menkina šeimos vertybes.

Stalo žaidimu, skirtu vaikams nuo 15 metų, E.Žiobienė susidomėjo gavusi vienos motinos skundą. Jos aštuonmetis sūnus šį žaidimą pirko žaislų parduotuvėje.

Pagal Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, neigiamą poveikį nepilnamečiams darančia informacija laikomas smurto, agresijos nepagarbos gyvybei, turto naikinimo ar gadinimo, azartinių lošimų, savižudybių skatinimas, teigiamas atsiliepimas apie nusikalstamą veiką, kvaišalų vartojimą, platinimą, erotinio pobūdžio ar baimę, siaubą kelianti informacija.

Be to, įstatymas neleidžia skatinti žeminti žmogaus orumo, tyčiotis iš tautybės, rasės, lyties, kilmės, neįgalumo, seksualinės orientacijos, socialinės padėties, kalbos, tikėjimo, įsitikinimų, pažiūrų ar kitais panašiais pagrindais, niekinti šeimos vertybių.


Šiame straipsnyje: vaikaižaidimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
"daro neigiama poveiki".. Gerb.kontroliere, ar esate susipazinusi su visom skyrybu bylomis, kur yra nustatoma vaiku nuolatine gyvenamoji vieta? Ar esate atsakinga uz tas nepilnameciu teisiu "inspektores"? Nukentejau, mano vaikai nukentejo skyrybu (o is esmes turto dalybu) byloje. Ar galiu skusti jusu tarnyba? Ar galiu susigrazinti laika atgal? Ar galiu susigrazinti vaiku pasitikejima, kai skaitau negailestinga man isvada ir teismo sprendima, kuris remesi jusu darbuotoju nieko nedarymu neeilineje situacijoje (man neeiline, sveikatos praradimas, jums tai - silta kede ir soti pensija).

rrr

rrr portretas
nice taip pat reiketu puse filmu iki 22 val rodyti, ten irgi daug zalingos info.

Birute

Birute portretas
tu Zliobiene tik ta ir sugebi,iki ko nusirito LT, net vaiku teisiu kontrolieriaus normalaus nera...manau,ji aktyvi tik pedofilu atveju del Kedytes daugiau ta Zliobe niekam nereikalinga...Degutiene ir ja galutinai nusivylem..abi degradavo mano manymu..
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių