Vagystės prekybininkams kainavo 182 mln. eurų

Nepriklausomo nuostolių mažmeninėje prekyboje tyrimo duomenimis, vagystės iš parduotuvių šiais metais Europos prekybininkams kainavo 27,5 mlrd. eurų arba 1,27 procento visos apyvartos, Baltijos šalių - 182 mln. eurų arba 1,35 procento visos apyvartos. Tokius skaičius pristatė nuostolių prevencijos lyderė Baltijos šalyse „Neto Baltic". Šis tyrimas atliekamas pasauliniu mastu ir Lietuvoje pristatomas jau penktąjį kartą.

Didžiausius nuostolius visoje Europoje patyrė Čekijos ir Vengrijos prekybininkai: čia nuostoliai siekė 1,38 procento bendros apyvartos. Mažiausi nuostoliai šiemet, kaip ir pernai, buvo Austrijoje ir Šveicarijoje (1,01 procento), tačiau šiose šalyse jie padidėjo daugiausiai - atitinkamai 7,4 procento ir 5,2 procento.

Baltijos šalių prekybininkų nuostoliai siekė 1,35 procento bendros apyvartos. Pernai šis skaičius buvo 1,42 procento, ir šalys išsiskyrė kaip lyderės. Šiais metais Baltijos šalyse nuostoliai sumažėjo labiausiai visoje Europoje ir tapo šiek tiek mažesni nei vidutiniai nuostoliai Centrinėje Europoje.

Pasak „Neto Baltic" direktoriaus Vaido Bielinio, ryškus ir teigiamas pokytis Baltijos šalyse džiugina, nes akivaizdžiai įrodo, ko vertos investicijos į prekybos nuostolių prevencijos priemones.

„Prekybininkai pastaruoju metu daug dėmesio skyrė ir investavo į prekių apsaugos sistemas. Šiuo metu esame pasiekę Centrinės Europos lygį, tačiau dabartinės ekonomikos situacijos sąlygomis, ateinančiais metais tokį nuostolių dydį bus labai sunku išlaikyti. Pasaulio patirtis rodo, kad ekonomikos nuosmukio sąlygomis visuomet išauga vagysčių ir nusikaltimų skaičius. Todėl prekybininkams rekomenduočiau dar labiau susirūpinti savo prekių apsauga ir didesnį dėmesį skirti nesąžiningiems darbuotojams", - teigia Vaidas Bielinis.

Didžiausi nuostoliai Baltijos šalyse yra dėl nesąžiningų pirkėjų kaltės - 39,4 procento, nesąžiningi darbuotojai sudaro - 38,8 procento, tiekėjai - 6,3 procento, o 15,5 procento priskiriama administracijos klaidoms. Vakarų Europoje vienos darbuotojo vagystės vertė vidutiniškai buvo 4013 eurų, o vidutinė vienos pirkėjo vagystės - 87 eurai. Centrinėje Europoje vidutinė vienos darbuotojo vagystės vertė buvo 434 eurai, o pirkėjo - 18 eurų.

Labiausiai vagiamos prekės visame pasaulyje panašios - alkoholis, kosmetika ir kūno priežiūros priemonės, moteriški drabužiai, kvepalai, skutimosi peiliukai, be to daugėja spaudos leidinių, brangių maisto produktų ir medikamentų vagysčių.

Tyrime pristatomi 502 Europos prekybos tinklų atstovų, atsakingų už 36 tūkst. 199 parduotuves, apklausos duomenys. Tai sudaro 16 procentų visos Europos mažmeninės prekybos. Tyrimą atliko „Centre for Retail Research".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių