VAE statybų partneriu pretenduoja tapti „Hitachi“

Potencialus strateginis investuotojas į Visagino atominės elektrinės (VAE) statybą – korporacija „Hitachi“ kartu su „General Electrics“.

Tai ketvirtadienį paskelbė energetikos viceministras, koncesijos komisijos, turinčios parinkti strateginį investuotoją, pirmininkas Romas Švedas.

„Westinghouse“ liko antras

Nustatytoje oficialioje potencialių investuotojų eilėje pirmuoju numeriu įrašyta Japonijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų korporacija „Hitachi“ kartu su bendrove „General Electrics“.

Su pirmuoju numeriu įrašyta kompanija numatoma pradėti derybas. Jeigu jos nepavyktų, būtų deramasi su antroje vietoje likusiu potencialiu investuotoju – Jungtinių Amerikos Valstijų kompanija „Westinghouse“, kurią valdo Japonijos bendrovė „Toshiba“.

„Kaip skelbta, koncesijos konkurso komisija, kuriai pavesta atrinkti strateginį investuotoją, šių metų gegužės pabaigoje gavo du pasiūlymus – iš „Hitachi“ ir „Westinghouse“. Jau kitą dieną pradėta derėtis dėl abiejų bendrovių dalyvavimo projekte sąlygų. Abiejų bendrovių atstovai atvyko į Lietuvą ir patvirtino savo kompanijų pasiryžimą dalyvauti“, - sakė R.Švedas.

Anot jo, parenkant potencialų investuotoją buvo atsižvelgta į abiejų kompanijų pateiktus pasiūlymus, konsultuotasi su regioniniais VAE statybos projekto partneriais – Estija, Latvija ir Lenkija, tartasi su Europos Sąjungos institucijomis.

Konkrečių skaičių nekomentavo

„Koncesijos komisija nustatė, kad abu pasiūlymai atitinka skelbto konkurso parinkti strateginį investuotoją, taip pat nacionalinio saugumo reikalavimus. Galutinis komisijos įvertinimas - „Hitachi“ pateikė ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą“, - R.Švedas tik po nedidelės dramatiškos pauzės ištarė parinktos kompanijos pavadinimą.

Pasak jo, pasirinkimą nulėmė pateiktų pasiūlymų visuma – technologijos, kaštai, saugumo užtikrinimas, kiti veiksniai.

Tačiau jų R.Švedas neįvardijo, tvirtindamas, kad dabar tai tampa derybų dėl koncesijos sutarties objektu. „Viską derinsime toliau, įskaitant ir kainą“, - pabrėžė viceministras.

„Abiejuose pasiūlymuose buvo pateikti skaičiai apie pagrindinius projekto įgyvendinimo elementus. Tų skaičių pakankamai, kad tinkamai įvertintume pateiktus pasiūlymus. Išrinkome patraukliausią pasiūlymą. Nederėtų dabar traukti iš konteksto vieno kokio nors skaičiaus ir jį vertinti, nes visi skaičiai tarpusavyje susiję. Todėl nebūtų tikslinga dabar sakyti, kiek kainuos jėgainėje pagaminta kilovatvalandė, kokie bus projekto įgyvendinimo kaštai, kokia bus kiekvieno projekto dalyvio dalis šiame projekte. Todėl dabar nekomentuosiu, kas, kiek ir ką pasiūlė. “, - pridūrė jis.

Pateiks reaktorių

R.Švedas informavo, kad „Hitachi“ įsipareigoja pateikti reaktorių VAE. Anksčiau skelbta, kad jo galingumas gali siekti 1300 megavatų. „Westinghouse“ siūlomo reaktoriaus galingumas – iki 1100 megavatų.

Paklaustas, ar tiesa, kad Lietuvoje „Hitachi“ planuoja statyti tokio pat tipo reaktorių, koks šių metų pavasarį patyrė avariją Japonijos Fukušimos elektrinėje, pareigūnas atsakė: „Fukušimoje veikė labai senas buvo reaktorius. O Lietuvoje būtų statomas moderniausias. Reaktoriai nuolat modernizuojami.

Mūsų pagrindinė sąlyga - griežčiausi saugos reikalavimai. Jeigu galėtume lyginti, tai palyginkime senesnės kartos „Mercedes“ automobilį ir šiuolaikinį „Mercedes“. Skirtumai akivaizdūs. Tas pats ir su branduoliniais reaktoriais“.

R.Švedas pabrėžė, kad koncesijos sutartį su strateginiu investuotoju numatoma pasirašyti iki šių metų pabaigos ir VAE pradėti eksploatuoti iki 2020 metų.

34 proc. akcijų teks Lietuvai

Koncesijos sutartyje turėtų būti numatytas VAE reaktoriaus galingumas, statybos kaina, strateginio investuotojo dalyvavimo projekte sąlygos bei kiti dalykai, įskaitant ir galbūt būsimoje jėgainėje pagaminamos elektros energijos kainą.

Be Lietuvos ir parinkto strateginio investuotojo VAE statybose taip pat žadėjo dalyvauti Latvija, Estija ir Lenkija. Lietuvai pagal įstatymą turi priklausyti ne mažiau kaip 34 procentai naujosios jėgainės akcijų. Kiek atiteks kitiems regioniniams partneriams ir strateginiam investuotojui, paaiškės po derybų bei pasirašius atitinkamas sutartis.

„Įstatymas dėl 34 proc. akcijų atitekimo Lietuvai nėra pakeistas ir mes to keisti nesiūlome“, - pastebėjo R.Švedas.

Sprendimą paskubino atostogos

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas bei premjeras Andrius Kubilius jau anksčiau žadėjo, kad potencialus investuotojas bus paskelbtas liepos mėnesį.

Nuo liepos vidurio Vyriausybės vadovas ir dauguma ministrų išeis kelių savaičių atostogų. Dauguma kabineto narių, įskaitant ir A.Kubilių, į darbą grįš tik rugpjūčio viduryje. Todėl, pasak šaltinių, skubėta apsispręsti.

VAE statybos darbus planuojama pradėti 2014 metais, baigti 2020-aisiais. VAE numatoma statyti jau parinktoje aikštelėje šalia 2009 metais uždarytosios Ignalinos atominės elektrinės.

Statybos kaina, prognozuojama, sieks 5-8 milijardus eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
lietuvos vagys kenkia lietuvai noredami statyti atomine. paklauskit pas bukagalvius lietuvos mokslininkus : ar imanoma padaryti kad vietoi atomo naudoktu lazeri elektrai isgauti ir ar imanoma pasiekti tokius pat rezultatus elektros gamyboje ir koks statybu kainu skirtumas butu ? paprastas klausimelis .

jj

jj portretas
pagaliau, puiku. greičiau statom.

vyt

vyt portretas
saunu girdeti ,socdemai per 2 kad. sugebejo sukurti tik leo . lt . vagiu kompanija , odabartine dauguma per 2,5m.sugebejo ir isardyti leo lt .ir rasti naujus statytojus , tai yra tikrai puikus rezultatas, nors kremliui ir labainepatinka
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių