VAE šiemet neteisėtai įsigijo paslaugų už 30 mln. litų

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), išnagrinėjusi Visagino atominės elektrinės (VAE) šiemet vykdytus viešuosius pirkimus, nustatė, kad ji neteisėtai įsigijo paslaugų už beveik 30 mln. litų, rašo „Lietuvos žinios“.

VAE, pasirinkusi neskelbiamų derybų būdą (pirkimą be konkurso, tariantis su vieninteliu paslaugos teikėju), pasirašė 20,7 mln. litų vertės sutartį dėl papildomų teisinių paslaugų su tarptautine advokatų kontora „Herbert Smith“, dar už 8 mln. litų pirko verslo konsultavimo ir finansinio patarėjo paslaugas iš Didžiosios Britanijos investicijų banko „N M Rothschild & Sons Limited“.

Taip pat be konkurso, teisinantis „ypatingomis aplinkybėmis“, su viešųjų ryšių agentūra BVRG buvo sudaryta 1,2 mln. litų vertės integruotos komunikacijos ir žiniasklaidos planavimo paslaugos pirkimo sutartis - artėjant referendumui agituota už jėgainės statybą.

„Neskelbiamų derybų būdu vykdydama šiuos pirkimus VAE pažeidė skaidrumo, lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principus, neužtikrino tiekėjų konkurencijos, (...) todėl sutartis turėtų nutraukti“, - konstatuojama VPT parengtose išvadose.

Šį pavasarį net dviem etapais vykdytą žiniasklaidos planavimo paslaugų pirkimą VAE iki šiol tvirtina buvusi priversta atlikti dėl atsiradusio „nenumatyto įvykio“ - Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) balandžio pradžioje patvirtintos iniciatyvos rinkti parašus dėl patariamojo referendumo.

Dienraštis rašo, kad tą pačią dieną, kai VRK leido rinkti parašus dėl referendumo, VAE pasirengė ir vos po kelių dienų iš agentūros BVRG nupirko informavimo paslaugų už 300 tūkst. litų.

Vos po mėnesio, motyvuodama tuo, jog „viešojoje erdvėje formuojasi nuomonė, kad trūksta argumentų dėl šio projekto reikalingumo“, VAE sudarė dar vieną sutartį su BVRG - šį kartą už 1,2 mln. litų. Ir šįsyk buvo nurodyta, kad pirkimas vykdomas dėl įvykių, „kurių perkančioji organizacija negalėjo iš anksto numatyti“.Už susitarimą su VAE, sukėlusį nemenkų abejonių, BVRGvadovui Jonui Blinstrubui jau teko atsakyti.

Jo veiklą svarstė Ryšių su visuomene agentūrų asociacijos Garbės teismas, kurio narys, beje, yra ir šis verslininkas. Kolegos BVRG vadovui pareiškė įspėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių