VAE komisija svarsto padėtį, iš projekto pasitraukus Lenkijai

Naujos atominės elektrinės Visagine projekto komisija penktadienį aptaria padėtį po to, kai savo dalyvavimą jame sustabdė Lenkija.

Premjero Andriaus Kubiliaus vadovauja Visagino AE projekto komisija, be to, turėtų aptarti ir sutarties projektą su strateginiu investuotoju - Japonijos ir JAV koncernu „Hitachi-GE Nuclear Energy“, pranešė Lietuvos radijas.

Praėjusią savaitę PGE netikėtai paskelbus, jog ji stabdo dalyvavimą Visagino AE projekte, Lietuvos energetikos ministras Arvydas Sekmokas ketvirtadienį pareiškė vis dėlto neatmetantis galimybės tęsti derybas su lenkais.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nesureikšmino Lenkijos sprendimo pasitraukti iš projekto - ji pareiškė, kad planuojama jėgainė keturioms šalims yra mažoka, o esant mažiau valstybių įmonė būtų valdoma lengviau.

Lietuva šiuo metu derasi su „Hitachi“ ir Latvijos ir Estijos energetikos kompanijoms dėl investicijų į Visagine planuojamą statyti naują atominę elektrinę. Vyriausybė tikisi, kad koncesijos ir Akcininkų sutartys bus pasirašytos kitų metų pradžioje, o galutinai jos bei kiti būtini ir Seimo priimti dokumentai turi įsigalioti iki kitų metų birželio pabaigos.

Lietuva turi užtikrinti 34 proc. viso projekto vertės finansavimą, o kiek prisidės kiti projekto dalyviai, pasak AS.Sekmoko, turėtų paaiškėti per mėnesį. Lietuva suteiks statybos aikštelę, visus priešprojektinius pasiūlymus, intelektinį potencialą.

Skaičiuojama, kad Visagino atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų).
Lietuva tikisi, kad atominė elektrinė Visagine bus pastatyta iki 2020 metų.


Šiame straipsnyje: VisaginasAELenkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių