V. Razumas: mokslininkai skalūnų dujų žvalgybai linkę pritarti

Mokslininkai, turintys pateikti išvadą valdžiai dėl galimybės vakarų Lietuvoje žvalgyti ir išgauti skalūnų dujas, iš esmės pritaria jų žvalgybai.

Apie tokią mokslininkų preliminarią nuomonę trečiadienį Seimo Energetikos komisiją informavo Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Valdemaras Razumas.

„Pritariame žvalgybos darbams, kad jie būtų atlikti“, - sakė jis parlamentarams.

Pasak V. Razumo, strateginis poveikio aplinkai vertiniams turėtų būti atliktas prieš skalūnų dujų gavybą: „Komisija siūlytų, kad tai būtų atliekama tik prieš startuojant gavybai“.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis komisiją informavo, kad JAV energetikos kompanija „Chevron“, jeigu jai bus leista Lietuvoje ieškoti skalūnų dujų, ketina į žvalgybą investuoti 80 mln. litų.

„Jeigu atrasime, nesvarbu - dujas ar naftą - eksploatuoti jį (telkinį -BNS) reikia“, - sakė ministras.

Parlamentiniai Aplinkos apsaugos ir Ekonomikos komitetai savo išvadą Vyriausybei pateiks kitą savaitę, apsvarstę mokslininkų analizę. Tik po to Vyriausybė apsispręs, ar leisti „Chevron“ žvalgyti skalūnų dujas Vakarų Lietuvoje.

Skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos rėmėjai tikina, kad tai gali padėti Lietuvai užsitikrinti energetinį savarankiškumą ir paskatintų investicijas šalyje.

Lietuvos mokslininkai mano, kad Lietuvoje gali būti nuo 30 iki 50 mlrd. kubinių metrų išgaunamų skalūnų dujų. Iš Rusijos per metus importuojama apie 3 mlrd. kubinių metrų dujų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilna ateiviu

pilna ateiviu portretas
Super. Kaimai bekit toliau youtube nesamoniu ziureti, dar apie ateivius rekomenduoju paziureti ju pagal youtube filmukus zemeje pilna

Lietuvos pilietis

Lietuvos pilietis portretas
Kodėl Razumas kalba tik apie žvalgybą. Juk Mazuronis aiškiai pasakė, kad firma chevron investuoja milijonus į žvalgybą su sąlyga, kad, jei ras dujų - automatiškai turi teisę ir į gavybą. Kodėl vėl tauta mulkinama, kad po žvalgybos bus daromi kažkokie vertinimai dėl poveikio gamtai. Po žvalgybos kelio atgal nebus. Šita reklama niekuo nesiskiria nuo Čekuolio reklamos dėl atominės elektrinės - mums aplamai nieko nekainuos...

ar cia

ar cia portretas
ar cia ne LKP CK nario Jono Razumo sunus?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių