Užsieniečiai nesiveržia skolintis Lietuvoje

Lietuvoje dabar skolintis pigiau nei daugelyje kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių, bankų nustatyti valiutų rizikos apsidraudimo mechanizmai verčia skolintis ne ten, kur pigiau.

"Verslo žinios" rašo, kad eilių prie Lietuvos finansinių institucijų nėra. Nenusidrieks jos ir po Švedijos centrinio banko sprendimo savo šalyje padidinti palūkanų normas, dėl to ten gali pabrangti skolinimasis.

"Didesnieji mūsų bankai, tokie kaip Ūkio bankas, "Snoras", kurie turi išteklių, mėgina ieškoti užsienio klientų, tačiau skandinaviško kapitalo kreditinėms institucijoms tai neaktualu, nes daugumoje valstybių veikia jų filialai. Teoriškai, jei privatus asmuo kreiptųsi į banką, jis galėtų palyginti nesunkiai iš mūsų gauti paskolą, bet įmonėms tai sudėtingiau", - sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Patys bankai taip pat nesitiki sulaukti privačių klientų.

"Kalbant apie ekonominę logiką, vargiai įsivaizduojame Švedijos gyventojų ar verslininkų poreikį skolintis mūsų šalyje. Priežastis paprasta - valiutos kurso rizika. Švedijos piliečiai skolinasi Švedijos kronomis, todėl, net jei vietinės valiutos palūkanų normų lygis būtų keletą kartų didesnis nei Lietuvoje skolinantis litais ar eurais, galimybė skolintis kita valiuta ir prisiimti valiutos kurso riziką jiems vis tiek būtų nepriimtina", - tikino banko "Swedbank" atstovė spaudai Jorūnė Juodžbalytė.

Vilkyškių pieninės generalinis direktorius Gintaras Bertašius pripažino, kad iki sunkmečio domėjosi galimybėmis gauti paskolą ir finansines garantijas Danijoje, nes ten buvo pigiau nei Lietuvoje.

"Šiandien mums ieškoti nebereikia, nes tiek senieji bankai, tiek mėginantys naujai įeiti į rinką patys siūlo savo paslaugas", - teigė pieninės vadovas.

Anot SEB banko prezidento patarėjo Gitano Nausėdos, ne kiekviena įmonė gali tiesiogiai skolintis užsienyje, nes reikia tapti reitinguojama bendrove.

"Kai kurios mūsų šalies didžiosios bendrovės gauna paskolų ne Lietuvoje, tačiau tai nėra masinis reiškinys. Smulkioms įmonėms šis kelias dar sudėtingesnis, nes užsienio bankai nežino jų kredito istorijos", - sakė jis.


Šiame straipsnyje: skola

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių