Užkrėsti sūrio produktai į Lietuvą nepateko

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad užkrėsti listerijomis sūrio produktai iš Austrijos į Lietuvą nebuvo įvežti.

Austrijos kompetentingos institucijos Skubiųjų pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema RASFF informavo Čekiją, Vokietiją, Lenkiją bei Slovakijos Respubliką apie jų rinkose esančius nesaugius austriškus sūrio produktus.

Austrijos firma „Prolactal GmbH“ Hartbergo mieste pagamino ir išplatino sūrį „QUARGEL KÄSE“, kuriame buvo nustatyti patogeniniai mikroorganizmai - monocitogeninės listerijos (Listeria Monocytogenes). Kompanija „Prolactal” įtarė, kad sūris buvo užkrėstas bakterijomis dėl sanitarinių ir higienos normų nesilaikymo įmonėje. Detalūs tyrimai Austrijoje prasidėjo po to, kai buvo įtarta, kad 6 žmonių mirties priežastimi galėjo būti listerijomis užkrėstas sūris.

Pagal Europos maisto saugos tarnybos (EMST) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pateiktas zoonozių, jų sukėlėjų ir atsparumo mikrobams tendencijų bei šaltinių Bendrijoje ataskaitas, Europos Sąjungos (ES) valstybėse žmonių užsikrėtimo listerioze atvejų daugėja. Žmonės monocitogeninėmis listerijomis dažniausiai užsikrečia per maistą. Daugiausia užsikrėtimo atvejų užfiksuota per sūrį, gatavus žuvininkystės produktus ir termiškai apdorotus mėsos gaminius.

Siekiant nustatyti listerijų paplitimą ir užterštumo šiomis bakterijomis lygį, Europos Komisija parengė sprendimo projektą, kuriame numatė 2010 metais skirti lėšas tyrimams mažmeninės prekybos lygmenyje atlikti visose ES valstybėse. Įvertinus monocitogeninių listerijų paplitimą valstybėse narėse, Europos Komisija teisės aktais patvirtins atitinkamas priemones, kuriomis bus stengiamasi kiek įmanoma apsaugoti gyventojus nuo užsikrėtimo listerijomis.

Tuo tikslu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba numato Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, ir Panevėžio miestų mažmeninės prekybos subjektuose (prekybos centruose ir parduotuvėse) papildomai žuvies, sūrių ir termiškai apdorotų mėsos gaminių mėginių. Valstybiniai patvirtinamieji mėginiai imami tikslingai, atsižvelgiant į rizikos vertinimą.

Siekiant užtikrinti maisto produktų saugą, mūsų šalies gamybos įmonės taiko listeriozės prevencijos kontrolės programas, pagal kurias atlieka žaliavų, gatavų maisto produktų, įrangos ir kitų paviršių mikrobiologinius tyrimus, taiko listericidinio apdorojimo operacijas (terminis apdorojimas aukštesnėje nei 70 C temperatūroje), stabdo bakterijų dauginimąsi produktų sūdymu, rūkymu, naudoja konservantus, pakavimo dujas ir kt.

Pagal vykdomą valstybinės kontrolės programą, 2009 metais Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje atliktas 551 mėsos, žuvų, sūrio mėginių tyrimas, nustatyti 34 užkrėtimo bakterijomis atvejai. Pagal šiuo metu galiojančius reikalavimus, gatavuose maisto produktuose, kuriuose gali daugintis listerijos, šių bakterijų kiekis negali viršyti 100 ksv/g, (ksv - kolonijas sudarantys vienetai). Tokia šių bakterijų koncentracija nėra pavojinga žmogui.

Bakterijų sukeliama liga listeriozė labai pavojinga nėščioms moterims, naujagimiams ir suaugusiems asmenims su imunodeficitu. Patekusios į žmogaus organizmą, listerijos gali pakenkti daugeliui organų, todėl ligos simptomai gali būti labai įvairūs - karščiavimas, raumenų skausmai, angina, akių uždegimo požymiai, limfmazgių uždegimas, vėmimas ar viduriavimas.

Jei pakenkiama nervų sistema, liga pasireiškia stipriais galvos skausmais, sprando sustingimu, pusiausvyros sutrikimu, net traukuliais. Nėščiosioms listeriozė gali pasireikšti ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ar gripo požymiais. Inkubacinis ligos periodas - nuo 3 iki 70 dienų, dažniausiai trunka apie 3 savaites.


Šiame straipsnyje: sūrio produktaisūris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių