Už žemę kompensuos šimtus kartų pigiau nei rinkos kaina

Miestuose baigiantis žemės plotams, kurie gali būti sugrąžinti gyventojams, Vyriausybė apsisprendė už ją savininkams kompensuoti pinigais.

Tam numatoma per 5 metus skirti beveik 330 milijonų litų, praneša LTV naujienų tarnyba. Kompensacijos būtų skaičiuojamos pagal valstybės išperkamos žemės metodiką ir būtų šimtus kartų mažesnės nei rinkos kainos. Tuo nepatenkinti žemės savininkai tokį žingsnį vadina nauja nacionalizacija.

Kęstutis Mozeris, Žemės savininkų sąjungos atstovas, LTV žurnalistams kaip naujos tvarkos pavyzdį rodė 20 metų savininkui negrąžinamą, tačiau ir neužstatytą žemės sklypą sostinės Žvėryno mikrorajone. Už  
   
šį sklypą jo savininkas, pagal dabar veikiančią metodiką, gaus 200-300 kartų mažesnę kainą.  

„Vilniuje aras sklypo kainuoja apie 100 tūkst. litų. Kompensavimo matematika paprasta – apie 1 tūkst. kartų pigiau, manau, kad tai yra nusikaltimas, – kompensavimo tvarką kritikavo K. Mozeris. – Valstybė tai vadina išpirkimu, aš – nacionalizavimu. Išpirkimas turi vykti derybų pagrindu. Manau, nė vienas savininkas savo protėvių žemės miestuose neparaduos už šimtus kartų mažesnę kainą nei ji verta... Tas nevadinkime išpirkimu, tai nacionalizavimas“.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius teigia, kad kompensuojant pagal žemės savininkų norus, tam iš valstybės biudžeto reiktų skirti 32 mlrd. litų.

„Grįžti atgal negalime – dabar visiems [žemės savininkams] kompensacija paskaičiuota pagal vieną tvarką. Jei ją reiktų keisti, kompensuoti pagal rinkos vertę, tai reikėtų 32 milijardų litų. Iš kur?“, – apie 1992 metais priimta žemės kompensavimo tvarką kalbėjo žemės ūkio ministras.  

Anot žemės savininkų sąjungos atstovo, jie supranta,kad rinkos kaina valstybė nepajėgi atlyginti, tačiau pavyzdžiui, Lenkija savininkams kompensuoja trečdalį žemės rinkos kainos.

Tad savininkai ketina kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą dėl pažeisto lygiateisiškumo principo gauti atlygį už nuosavybę. 


Šiame straipsnyje: žemė

NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
Tai didžiulė pažanga lyginant su stalinine kompensacija.....tada duodavo 10 -metų sibiro už hektarą...

iq

iq portretas
jei as neturiu pinigu tai neperku mersedeso, o ziguli. ir neverciu mersedeso savininka parduoti savo auto 300 katu pigiau tik todel, kad as neturiu pinigu. taip ir vaslstybe - neturi pinigu - nepirk, o nuomokis ar kaip sutarsi su savininku. kiti keliai - tai BANDITU kelias.

jkl

jkl portretas
dar vienas įrodymas ,kad konservai yra komunistiniai vagys,tai pakartotina žemės nacionalizacija.Konservai derasi su lenkais dėl valdžios Vilniuje,dėl galimybės dar truputį pavadovauti ,jie pasiryžę Atiduoti Lietuvą eilinei polonizacijai,ateityje neatmestinas ir Vilniaus ir jo krašto perleidimas šlėktoms,jei tik gerai jiems sumokės.Tai baisiausia ,tautai priešiška partija,jos tikslas nuskuedinti ir išvaryti lietuvius iš Lietuvos.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių