Už savo reikmėms naudojamą įmonės automobilį mokėti nebereikės?

Seimas nelinkęs sutikti su Vyriausybės skeptiška nuomone dėl pasiūlymų atsisakyti prieštaringai vertinamos naujos pajamų natūra apmokestinimo tvarkos.

Balsuos dar kartą

Ketvirtadienį parlamentarų dauguma pritarė dalies valdančiųjų ir opozicijos pasiūlymams atsisakyti tvarkos, be kita ko įpareigojančios susimokėti už privačioms reikmėms naudojamus bendrovių automobilius. Už tokį projektą buvo 54 Seimo nariai, prieš 10, susilaikė 24.

Dėl įstatymo projekto, kuriuo atšaukiama naujoji pajamų natūra apmokestinimo tvarka, parlamente po kelių savaičių bus balsuojama dar kartą, tik tuomet jis gali būti priimtas.

Vyriausybė griežtai prieštaravo šiam pasiūlymui, tvirtindama, kad „naujoji tvarka įsigaliojo nuo 2010 metų sausio 1 dienos ir mokestis nuo pajamų natūra jau turėjo būti apskaičiuojamas, išskaičiuojamas, sumokamas ir deklaruojamas“. Pasak Andriaus Kubiliaus Vyriausybės, „siūlymai atgaline data nebetaikyti faktiškai mokesčių mokėtojų teisėtai ir pagrįstai jau taikomas įstatymo nuostatas nesuderinami nei su įstatymų negaliojimo atgal ir teisinio tikrumo principu, nei su teisiniu aiškumu“.

Parėmė liberalai

Tačiau absoliuti dauguma Seimo narių nepritarė Vyriausybei. Tarp tokių buvo ir Ministrų kabinetą suformavusiai Seimo valdančiajai koalicijai priklausantys Liberalų sąjūdžio bei Liberalų ir centro sąjungos atstovai.

„Pagal šią tvarką jau yra apmokestinami tarnybiniai automobiliai, naudojami privačioms reikmėms. Be to, prabilta, kad numatoma apmokestinti personalinius kompiuterius, laikmenas ir kitokius dalykus. Tikiuosi, mums užteks sveiko proto tai sustabdyti“, - kalbėjo liberalcentristas Žilvinas Šilgalis.

Pasak jo, šiemet pajamų natūra apmokestinimas dar turėtų galioti, tačiau jeigu Seimas pritartų, galėtų būti atšaukta nuo 2011-ųjų pradžios.

Gali reikalauti Prezidentės veto

Didžiausios valdančiojoje koalicijoje Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai bandė ginti Vyriausybės poziciją šiuo klausimu, nes esą siūlomas įstatymo įsigaliojimas ne nuo 2011-ųjų, bet nuo 2010 metų pradžios.

„Nežinau, ar mes galime atsukti laiką atgal. Tas įstatymas gali prieštarauti Seimo statutui, nes tai įstatymas, susijęs su jau galiojančiu ir vykdomu biudžetu. To mokesčio sistema yra jau veikianti, žmonės suprato, kad pajamomis turi būti laikomos ne tik kartais vokelyje gaunami pinigai, ne tik pajamos kortelėje ar grynais, bet ir pajamos natūra, važinėjimas tarnybiniu automobiliu bei kitos privilegijos“, - sakė Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Vitas Matuzas.

„Atbuline data tokie įstatymai negali būti priimami“, - pridūrė jis.

„Šiuo metu nereikia tokios intervencijos į baigiančią nusistovėti mokesčių sistemą. Tai turi būti ta vieta, kurioje turime skrupulingai laikytis solidarumo principo“, - kalbėjo konservatorius Saulius Stoma.

Jeigu Seimas po savaitės ar dviejų galutinai priims pasiūlytąjį įstatymą dėl pajamų natūra apmokestinimo atšaukimo, Vyriausybė gali kreiptis į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, reikalaudama vetuoti šį teisės aktą.

Sumaištį sukėlusi sistema

Šių metų pradžioje Seime ir visuomenėje kilo nemenkas triukšmas bei nerimas dėl naujai įsigaliojusios pajamų natūra apmokestinimo tvarkos. Vadovaujantis pakeistu Gyventojų pajamų mokesčio įstatymu, nuo Naujųjų metu už bet kokias natūra gautas pajamas šalies gyventojai privalo sumokėti nustatytąjį mokestį. Prie pajamų natūra priskiriami, pavyzdžiui, maisto talonai, įmonės automobiliai ar kitoks turtas, naudojamas darbuotojo asmeniniams tikslams.

Pagal naują tvarką, vakarais ar savaitgaliais įmonių automobilius ne tarnybiniais tikslais naudojantys darbuotojai turėtų mokėti 21 procento gyventojų pajamų ir sveikatos draudimo mokestį, o darbdavys - 3 proc. „Sodros“ mokestį. Jų dydis priklauso nuo automobilio vertės. Skaičiuota, kad 50 tūkstančių litų vertės įmonės tarnybiniu automobiliu vakare namo po darbo grįžtantis darbuotojas per metus turės papildomai sumokėti daugiau kaip po 1000 litų.

Mokesčių inspekcija aiškino, kad naują mokestį teks mokėti visoms įmonėms, kurios savo tarnybinius automobilius leidžia naudoti privatiems tikslams. 


Šiame straipsnyje: pajamos natūramokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių