Už nelegalų talkininkų darbą – tūkstantinės baudos

Prasidėjus pavasariui, ne vienas ūkininkas tradiciškai rengia talkas. Tačiau Valstybinė darbo inspekcija įspėja, jog ūkininkams, talka dangstantiems nelegalų darbą, gali grėsti administracinė atsakomybė bei tūkstantinės baudos.

Talka pirmiausia apibūdinama kaip savanoriška, telktinė pagalba. Tad vienas pagrindinių talką ir nelegalų darbą skiriančių požymių – neatlygintinas darbas. Talkininkams neturi būti mokamas iš anksto sutartas atlyginimas nei pinigais, nei materialinėmis vertybėmis (maisto produktais, daiktais ir pan.), išskyrus kai kurias išimtis dėl maitinimo ir apgyvendinimo. Bet koks kitas sutartinis atlyginimas (tarp jų – ir, pavyzdžiui, skolos įskaitymas) už atliktus darbus yra laikytinas darbo santykių požymiu.

Anot inspekcijos, talka taip pat negali būti laikomi ilgalaikiai konkretūs tam tikros profesijos, kvalifikacijos darbai, dirbami nustatytu laiku, t.y., paklūstant darbo tvarkai. Tai – darbo santykių tarp darbdavio ir darbuotojo požymiai. Tokiu atveju jie turi būti tinkamai įforminti: sudaryta darbo sutartis ir apie ją pranešta Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai. Priešingu atveju tokie darbo santykiai yra laikomi nelegaliais.

Talkos darbų žemės ar namų ūkyje organizatorius visais atvejais gali būti tik fizinis asmuo. Darbus talkininkai turi atlikti kartu su talkos darbų organizatoriumi jiems priimtinu laiku, būdu.

Atkreiptinas dėmesys, kad talkininkai, dirbantys talkos darbus, kurie darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų priskirti prie pavojingų darbų (gamybos procesų), taip pat dirbantys su potencialiai pavojingais įrenginiais, privalo turėti specialų profesinį pasirengimą patvirtinančius dokumentus.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį darbo inspektoriai patikrino beveik 50 ūkininkų ūkių – dvigubai daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Nustatyta 30 asmenų, galimai dirbusių nelegaliai (2011 m. – 17), dėl 20 iš jų darbdaviams ūkininkams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai (pernai – 4).

Darbdaviams už nelegalų darbą gresia 3-10 tūkst. litų bauda už kiekvieną nelegaliai įdarbintą asmenį. Už pakartotinį pažeidimą bauda gali išaugti iki 20 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karoliukas

Karoliukas portretas
Darbo inspekcija galetu siuo metu apsilankyti Silutes rajone ypac Rusnej o ten tai tikrai atrastu nelegaliai dirbanciu ir dar su ikalciais. Bulviu sezonas atidarytas.

Jackau pleckau

Jackau pleckau portretas
Tai jau nebevažiuosim padėt giminėms bulvių nusikast rudenį. Ba po bulviakasio visvien kokį maišiuką bulvių įmeta parsivežt, o jei už tai tokios baudos, tai verčiau jau nedaryt kiaulystės žmonėm. O išleist be lauktuvių jiems patiems baisi sarmata... Be to, paskui dar mokesčius nuo maišiuko reikės sumokėt tikriausiai. Įtariu, VMI nesutiks, jei pasisiūlysi bulvėm atpilt, grynų reikalaus! O anų ir taip neperdaugiausia...

666

666 portretas
senai taip reikėjo . tik va viena beda kur rasti saziningus valstybes tarnautojus kurie tinkamai dirbtu savo darba ir neimtu kysiu ..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių