Už menininkus „Sodrai“ įmokas pradeda mokėti valstybė

Už nuolatinių pajamų bei darbdavio neturinčius menininkus nuo šių metų sausio socialinio draudimo įmokas mokės valstybė.

Per mėnesį už menininką valstybei gali tekti mokėti daugiausia apie 300 litų - 72 litus privalomojo sveikatos draudimo įmokos ir apie 240 litų įmoką "Sodrai".

Iš specialaus fondo "Sodrai" bus pervedama dalis lėšų, kurių dėl mažų arba iš viso negaunamų pajamų negali susimokėti patys menininkai.

Darbingo amžiaus menininkai, kurie neturės jokių draudžiamųjų pajamų, bus draudžiami pensijos (pagrindinei ir papildomai pensijos dalims), ligos, sveikatos ir motinystės draudimais, išskyrus draudimą nuo nedarbo. Įmokos jiems bus priskaičiuojamos laikant, kad jie gauna minimalų 800 litų uždarbį

Meno kūrėjo statusą turintys darbingo amžiaus asmenys, kurie turės draudžiamųjų pajamų, bet jų suma per metus bus mažesnė negu 12 minimaliųjų mėnesinių algų, bus draudžiami pensijai (pagrindinei ir papildomai pensijos dalims), ligos ir motinystės socialiniu draudimu taip pat laikant, kad jų uždarbis yra minimalus - valstybės lėšomis "Sodrai" bus sumokama trūkstama įmokų suma.

Meno kūrėjo statusą turintys asmenys socialinio draudimo įmokas mokės nuo pusės pajamų, gaunamų pagal autorines sutartis. Nuo visos sumos įmokas reikia mokėti už pagal darbo sutartis gaunamas pajamas.

Trečdalis meno kūrėjų statusą turinčių asmenų (šį statusą dabar turi apie 4 tūkst. žmonių) yra pensininkai, todėl jiems nauja tvarka nebus taikoma.


Šiame straipsnyje: menininkaiSodra

NAUJAUSI KOMENTARAI

debilas

debilas portretas
dabar visi pasidarom menininkais

tai

tai portretas
kiek reikės mokėt meno kūrėjams, jei jie dirba? Nuo algos - vienokią sumą, o nuo autorinio - kitokią?

2 debilas

2 debilas portretas
noretum , bet tam reikia IQ ir talento
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių