Už lietuviškus obuolius teks mokėti daugiau

Sodininkai sako šiemet skinantys prastą obuolių derlių. Pasak augintojų, dėl to obuoliai brangs, praneša LTV laida „Šiandien“.

Sodininkai rodo per žiemą nušalusius vaismedžius. Dalį derliaus suniokojus krušai, sveiko liko tik trečdalis. Verslininkai apgailestauja, kad desertinius obuolius teks pigiau parduoti perdirbėjams. Likusieji skinami ypač atsargiai. Biržiečiui sodininkui kokybiškai nuskinti padeda jo pasididžiavimas – obuolių skynimo kombainas.

„Labai daug obuolių susidaužo skinant, pervežant, sandėliuojant.   Pas mus to didžiąja dalimi pavyksta išvengti. Ta mašina garantuoja aukštos kokybės produkciją. Antras dalykas, našumas žymiai didesnis, papildomai žmonių šiemet išvis nesamdom“, – teigė verslininkas Viktoras Rinkevičius.

Užderėjus perpus mažesniam derliui, kai kurie sodininkai ir skynėjų samdo perpus mažiau. Augintojai tikisi, kad prarastą derlių kompensuos didesnė obuolių kaina.

„Europoje obuoliai yra brangūs ir kainuoja apie 7 litus. Dvejus metus Lietuvos sodininkai obuolius pardavinėjo už dyką, žemiau savikainos. Dabar kaina yra pakilusi, bet ji nėra tokia baisiai neįkandama, jeigu šiai dienai iki gerų obuolių kilogramas kainuoja 1,2–1,5 lito ar 2 litus“, – sakė Verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentas Aloyzas Grygalis.

Sodininkai sako, kad perdirbėjai kol kas moka dvigubai daugiau negu pernai, tačiau obuolių kainą gali numušti perdirbėjai iš Lenkijos ir Vokietijos. Pasak sodininkų atstovų, konkuruoti su šių šalių augintojais Lietuvos sodininkai, turintys apie 20 tūkst. hektarų sodų, neįstengia.

„Reikėtų sudaryti Lietuvos sodininkams naują plėtros programą, nurodyti gaires, kokiu keliu eiti, ką sodinti, kad Lietuvos gyventojai šviežiais vaisiais būtų aprūpinti net iki gegužės ar birželio mėnesio“, – kalbėjo A. Grygalis.

Šiemet sodininkai planuoja rinkai pateikti ne daugiau kaip 12 tūkst. tonų desertinių kokybiškų obuolių, o tai yra 2 tonomis mažiau nei pernai.


Šiame straipsnyje: obuoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių