Už lietuviškų braškių kilogramą – 26 litai

Lietuviškų braškių sezonas šiemet itin vėlyvas. Dėl vėsaus pavasario uogos ant prekystalių pasirodė trimis savaitėmis vėliau nei pernai. Tiesa, kol kas jos brangios. Bet augintojai sako, kad pirkėjų nestinga, nes braškynų Lietuvoje šiemet mažiau nei pernai, o dalis žmonių laukė būtent lietuviškų uogų, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Pirmąsias braškes augintojai pradėjo skinti šią savaitę, tačiau tik augančias šiltnamiuose. Laukuose sirpimas gana lėtokas – krūmeliai daugiau puikuojasi žiedais, nei uogomis. Tačiau augintojai neabejoja, kad šylant orams lietuviškų braškių sezonas greitai įsibėgės.

„Braškių sezonas prasidės už dviejų savaičių. Prasidės uogos, auginamos po priedangom, po dangom prasidės, o Joninėm ir nuo lauko turėtų prasidėti“, – teigia braškių augintojas Dainius

Pirmosios braškės gana nepigios – kaina svyruoja nuo keliolikos iki 26 litų už kilogramą. Ir nors lenkiškos ar ispaniškos braškės pigesnės, anot Lietuvos augintojų, pirkėjų jiems netrūksta.

„Eilę metų pastebim, kad geriau brangesnę žmogus nusiperka, geriau pusę kilogramų šitų uogų, negu kilogramą anų uogų. Ir sako, kad skaniau valgyti, nes čia ne duona, o desertas“, – sako D. Serva.

Braškininkai ramina – uogos pigs. Esą šylant orams braškių daugės, kris ir kaina. Tiesa, šį procesą gali pristabdyti lietus ir vėsa, bet, įsibėgėjus sezonui, braškių kilogramas, manoma, vidutiniškai kainuos apie 7 litus.  

Šią žiemą iššalo apie trečdalis Lietuvos braškynų. Ypač šalčiai nuniokojo Panevėžio rajono, Suvalkijos ir Anykščių regiono uogynus.

Pavasarį nemažai bėdos pridarė ir netikėtai iškritęs sniegas, kuris laužė šiltnamius. Todėl lietuviškos braškės, anot ūkininkų, šiuo metu ypač paklausios.

„Pasiūlymų gauname ir iš Vilniaus, ir iš regionų centrų. Yra užsakymai ir kainos gana neblogos siūlomos, tad su realizacija, manyčiau, neturėtų būti problema. Ir geromis kainomis“, – tvirtina uogininkas Vygantas Šlėvė.

Lietuvoje priskaičiuojama apie 400 pramoninių braškynų, o kasmet šalies ūkininkai užaugina iki 140 tūkst. tonų braškių.


Šiame straipsnyje: braškėsuogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas

vartotojas portretas
kur tokios kainos niekur nemaciau

Braske

Braske portretas
Nera jau tokiu kainu as visas lietuviskas braskes ispirkau, laukit kainu kilimo... :-)

a

a portretas
tegul pates ir valgo o sir uz 5 lt lenkiskiu pavalgisiu, neko ipatingo musu braskese nera .
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių