Už kartelinius susitarimus - 160 tūkst. litų bauda

Konkurencijos taryba įmonių grupei „EIP" ( „Eurointegracijos projektai", „EIP Kaunas", „EIP Vilnius"), bendrovėms „Finsida" ir „Statybų strategija" skyrė beveik 160 tūkst. litų baudą.

Konkurencijos taryba priėmė nutarimą dėl Konkurencijos įstatymo 5 straipsnio pažeidimo įrodžiusi buvus sudarytus draudžiamus susitarimus (kartelius). Šiuo atveju buvo nustatyti  draudžiami bendrovių veiksmai joms dalyvaujant viešųjų pirkimų konkursuose dėl ES struktūrinių fondų paramos projektų įgyvendinimo. „EIP" įmonių grupei solidariai skirta 144 tūkst. litų bauda, bendrovei „Statybų strategija" paskirta 12 tūkst. litų, o bendrovei „Finsida" - 3 tūkst. litų baudos.

Tyrimas, kurio metu buvo nagrinėti įmonių 2005-2007 m. vykdyti veiksmai dalyvaujant perkančiųjų organizacijų skelbtuose viešųjų pirkimų konkursuose dėl ES struktūrinių fondų paramos projektų įgyvendinimo, buvo atliktas pagal Viešosios įstaigos Centrinė projektų valdymo agentūros prašymą.

Atlikus tyrimą pasitvirtino įtarimai, kad buvo sudaryti draudžiami susitarimai viešųjų pirkimų konkursuose pateikiant perkančiosioms organizacijoms suderintus konkursinius pasiūlymus, tarp jų suderintas konkursines kainas, tokiu būdu ribojant konkurenciją.

Draudžiamus susitarimus sudariusios bendrovės dalyvavo viešųjų pirkimų konkursuose, rengiant projektus ES struktūrinių fondų finansinei paramai gauti pagal įvairias Lietuvos bendrojo programavimo dokumento priemones.

Tyrimas parodė, kad „EIP" grupės įmonės buvo sudariusios draudžiamus konkurentų susitarimus su „Statybų strategija" ir „Finsida" dėl dalyvavimo skirtinguose viešųjų pirkimų konkursuose: dviejuose Neringos savivaldybės administracijos viešųjų pirkimų konkursuose, Krekenavos pirminio sveikatos priežiūros centro, Kuršėnų politechnikos mokyklos ir Birštono savivaldybės viešųjų pirkimų konkursuose, Rokiškio psichiatrijos ligoninės ir „Anykščių šilumos" viešųjų pirkimų konkursuose.

Bendrovės konkursuose nedalyvavo savarankiškai, kaip nepriklausomi ūkio subjektai - konkurentai, o vienos su kitomis derino konkursinius pasiūlymus, įskaitant ir konkursinių pasiūlymų kainas.          

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių