Už dujas brangiau nei Lietuvoje moka Latvijoje, pigiausiai – Estijoje

Lietuvoje gamtinės dujos, naudojamos maistui ruošti, yra apie 9 proc. pigesnės nei Latvijoje ir apie 14 proc. brangesnės nei Estijoje. Būstus gamtinėmis dujomis pigiausiai šildosi estai, o brangiausiai – latviai.

Tai paskelbė Kainų komisija, palyginusi dujų tarifus Baltijos šalių buitiniams vartotojams šių metų sausio 1 dienos kainomis.

Lietuvoje dujos vartotojams, naudojantiems jas maistui ruošti, sausio 1-ąją kainavo 2,20 lito už kubinį metrą (be PVM), Latvijoje – 2,41 lito, Estijoje – 1,93 lito.

Vartotojams, kurie dujomis šildosi būstus, kubo kaina Lietuvoje buvo 1,51 lito (be PVM), Latvijoje – 1,57 lito, Estijoje – 1,15 lito.

Baltijos šalyse yra taikoma skirtinga kainodara, todėl siekiant korektiškai palyginti, kainos paskaičiuotos, įvertinant kintamąsias bei pastoviąsias kainų dalis, ir laikant, kad pirmųjų vartotojų grupės metinis suvartojimas yra 72 kubai, antrųjų – 2 tūkst. kubų.

ES statistikos agentūros Eurostato duomenimis, gamtinių dujų kaina Lietuvos namų ūkiams 2011 metų pirmąjį pusmetį buvo vidutiniškai 9,977 euro (34,45 lito) už gigadžiaulį (GJ, be mokesčių) ir pateko tarp dešimties mažiausių kainų Europoje bei nesiekė ES vidurkio - 11,95 euro (41,26 lito) už GJ.

Pigiausiai dujomis namus šildėsi rumunai (apie 4 eurai), brangiausiai – švedai (apie 18 eurų).


Šiame straipsnyje: Dujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Darykit išvadas

Darykit išvadas portretas
Ką reiškia kai estai ištratino komuniagas ir išvalė rusišką kapinyną.

Dru

Dru portretas
tai ko mes rėkiam pilna burna, kad dujos pas mus brangiausios, jei net ES vidurkio nesiekia? Atsakymas: kažkam tai naudinga!

CHA

CHA portretas
Ištirs įdomu. Juk dujas iš Gazpromo perka Lietuva už nustatytą kainą, tai kodėl ta kainos dedamoji yra skirtinga Lietuvos miestams. Kaina privalėtų būti vienoda, tik gali skirtis suma nuo pagamintos ir suvartotos šilumos kiekio. Ar tai norima pasakyti, kad kai kurios katilinės neefektyviai degina dujas ir trasos šildo žemę.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių