Už beviltiškas skolas mokėti PVM nereikės

Mokestinė našta verslui nuo kitų metų turėtų sumažės maždaug 100 mln. litų - tokia suma vertinami biudžeto praradimai, Seimui priėmus siūlomas Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisas.

Finansų ministerija siūlo nuo kitų metų pradžios padidinti registravimosi PVM mokėtojais ribą nuo 100,1 tūkst. iki 155,4 tūkst. litų ir leisti negavus atlygio už patiektas prekes ar suteiktas paslaugas tikslinti pardavimo PVM, šį atlygį pripažįstant beviltiška skola, ketvirtadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Pardavus prekę įmonė paprastai po mėnesio pateikia mokesčių administratoriui PVM deklaraciją, kurioje nurodo mokėtinas ir grąžintinas PVM sumas. Beviltiška skola susidaro, jei pirkėjui išrašoma sąskaita, mokėtinos sumos įtraukiamos į PVM deklaraciją ir sumokamos į biudžetą, o pirkėjas dėl įvairiausių aplinkybių - bankroto, finansinių problemų ar nesąžiningumo - neatsiskaito.

PVM sumą sumokėjus į biudžetą, o pirkėjui neatsiskaičius, verslas patiria nuostolių, kurie pataisius įstatymą sumažės. Finansų ministerijos specialistų teigimu, po 12 mėnesių, jei įmonė buvo prašiusi pirkėjo atsiskaityti, tačiau šis taip ir neatsiskaitė, skolą bus galima pripažinti beviltiška, o sumokėta PVM suma bus įskaityta ir galės padengti būsimus mokėjimus.

Finansų ministerijos skaičiavimais, 2010 metais biudžeto praradimai dėl beviltiškų skolų būtų sudarę apie 82 mln. litų. Dar maždaug 20 mln. litų vertinami biudžeto praradimai įteisinus aukštesnę PVM mokėjimo kartelę.


Šiame straipsnyje: PVMmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių