„Ustukių malūno“ gaminiai – jau ne ekologiški

 Dėl maisto produktuose aptiktų gyvių ir kitų grubių pažeidimų bendrovė "Ustukių malūnas" maždaug prieš mėnesį neteko "Ekoagros" ekologiškų produktų gamybos sertifikatų. Tačiau ekologinių prekių parduotuvėse įmonės gaminiais toliau prekiaujama.

Ne ekologiški produktai

Sostinės ekologiškų prekių parduotuvės "Biosala" lentynose pastebėję "Ustukių malūno" produkciją, dienraščio žurnalistai net nustėro. Juk maždaug prieš mėnesį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė, kad dėl grubių maisto saugos pažeidimų Pasvalio bendrovei "Ustukių malūnas" nurodyta sustabdyti ekologiškų produktų gamybą ir uždrausta realizuoti 31,8 tūkst. kilogramų pagamintos produkcijos realizaciją.

Tačiau Lina prisistačiusi parduotuvės vadovė patikino, kad prekiauti "Ustukių malūno" produkcija neuždrausta. Bendrovė tiesiog neteko "Ekoagros" (Žemės ūkio ir Sveikatos apsaugos ministerijų įsteigta viešoji įstaiga, vykdanti oficialų ekologinės gamybos sertifikavimą šalyje) gamybos sertifikatų.

"Tą partiją, kurią realizuoti buvo uždrausta, mes išėmėme. Bet apskritai įmonės produktais prekiauti galima, tik jie dabar parduodami kaip paprasti gaminiai. Ant pakuočių bendrovė ("Ustukių malūnas", – red. past.) nebeklijuoja tų ekologinę produkciją žyminčių lipdukų. Etiketės taip pat yra kitokios", – aiškino moteris.

Pažeidimus pašalino

Tai patvirtino ir VMVT specialistai. "Pasvalio rajono VMVT sustabdė tik vieno iš "Ustukių malūno" padalinių veiklą, kituose padaliniuose produktų gamyba uždrausta nebuvo", – sakė VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Karolina Tenenienė.
Taigi miltais, kruopomis ir kitais gaminiais toliau prekiaujama. Jie tiesiog nebežymimi ekologiškos produkcijos ženklais. Tačiau "Ustukių malūno" direktorius Giedrius Uždavinys tikisi, kad netrukus bendrovė išvalys suteptą mundurą ir atgaus "Ekoagros" sertifikatą.
"VMVT pažeidimų rado, apgailestauju dėl to. Padarėme klaidą priimdami į darbą naują žmogų, kuris, pasirodo, labai aplaidžiai vykdė savo pareigas. Bet jau viską sutvarkėme ir "Ekoagros" pateikėme visus reikiamus dokumentus. Tikiuosi, kad artimiausiu metu gausime naują ekologiškų produktų gamybos sertifikatą", – vylėsi G.Uždavinys.

Rado gyvių ir toksinų

VMVT šiais metais yra gavusi nemažai vartotojų skundų, kad bendrovės "Ustukių malūnas" produkcija užkrėsta aruodiniais kenkėjais – lervomis, kandžiais ir kt. Be to, šių metų spalio mėnesį ES skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gautas pranešimas apie "Ustukių malūnas" ekologiškų kviečių užkrėtimą parazitais. Užkrėsti kviečiai buvo išvežti į Latviją.

Pasvalio rajono VMVT, maždaug prieš mėnesį patikrinusi šios bendrovės padalinį "Rugio malūnas", nustatė, kad pagamintos produkcijos sandėlis neatitinka higienos reikalavimų, pastatas nesandarus, yra plyšiai tarp sienų ir grindų, rasta gyvų grūdinių kenkėjų. Įrengtas laikinas tentinis sandėlis neatitinka reikalavimų laikyti pagamintą produkciją, sandėlyje padidinta drėgmė, trūksta ventiliacijos.

Negana to, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijos specialistai "Ustukių malūno" padalinyje pagamintoje produkcijoje rado grybelių, kurie gamina toksiną Ochratoksiną A. Taip pat rasta ir paties toksino. Ochratoksinas A yra kancerogenas (gali sukelti vėžį) ir mutagenas (gali sukelti mutacijas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių