URM: Baltarusija dėl AE pažeidžia tarptautinius reikalavimus

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija trečiadienį pareiškė, kad Baltarusija pažeidžia tarptautinius reikalavimus, nes pasirašinėja sutartis dėl atominės elektrinės Lietuvos pasienyje statybos, tačiau nėra atsakiusi į Vilniaus klausimus dėl šios jėgainės poveikio aplinkai vertinimo.

"Galutinai įtvirtinusi planuojamos atominės elektrinės vietą ir pasirašinėdama sutartis dėl projekto įgyvendinimo, Baltarusija nesilaiko tarptautinių reikalavimų, kurie numato, kad prioritetinė tokio objekto statybos vieta gali būti nustatoma tik pabaigus poveikio aplinkai vertinimo procesą ir atsakius į visus poveikį galimai patirsiančių šalių klausimus", - rašoma trečiadienį paskelbtame ministerijos pranešime.
URM pažymi, kad dėl tokių Baltarusijos veiksmų Lietuva kreipėsi Espo konvencijos įgyvendinimo sekretoriatą, nes kaimyninė šalis grubiai pažeidžia šį tarptautinį susitarimą ir jo nevykdo.

„Lietuva kreipėsi į Espo konvencijos įgyvendinimo sekretoriatą, kad Baltarusijai būtų išaiškintas Espo konvencijos taikymas, o atominės elektrinės projekto įgyvendinimas būtų sustabdytas iki bus atliktos visos privalomos procedūros. Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo procesas pagal Espo konvenciją tebėra atviras, todėl, vadovaujantis šia konvencija, jokie galutiniai sprendimai negali būti priimami“, - sako ministerija.

URM darkart paneigė, esą yra atsakyta į Lietuvos klausimus dėl atominės elektrinės projekto Astrave vystymo. Diplomatai taip pat nesutinka, kad su Lietuva yra suderinti šios atominės elektrinės projekto poveikio aplinkai vertinimo dokumentai.

„Nepaisant daugkartinių Lietuvos prašymų, iki šiol nėra pateikti atsakymai į esminius klausimus dėl seisminių aikštelės tyrimų atlikimo, nors praeityje planuojamos atominės elektrinės teritorijoje buvo užfiksuoti stiprūs žemės drebėjimai, aikštelės parinkimo kriterijų, planuojamos atominės elektrinės aušinimo, poveikio Neries upei, gyventojams, aplinkinėms teritorijoms, galimų veiksmų įvykus didelio masto avarijai ir kitus. Lietuvos visuomenė nėra tinkamai supažindinta su projektu, dvišalės ekspertų konsultacijos yra neįvykusios, Lietuvos institucijų paklausimai - ignoruojami“, - teigia URM.

Rugsėjo 15 dieną Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pasirašė įsaką „Dėl atominės elektrinės dislokavimo ir projektavimo Baltarusijoje“, kuriuo, anot URM, galutinai įtvirtinta, kad planuojamos elektrinės vieta - Gardino srities Astravo rajonas. Antradienį Baltarusijos ir Rusijos valstybinės įmonės pasirašė sutartį pagal kurią minėtoje vietoje planuojama statyti atominę elektrinę.

Baltarusija atominę elektrinę planuoja statyti vos 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės. Rusija Karaliaučiaus srityje, taip pat prie Lietuvos sienos, irgi ketina statyti atominę jėgainę.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Prieš AtE

Prieš AtE portretas
Visi kas prieš kad Lietuvoje ir prie jos sienų būtų 3 naujos Atominės elektrinės jungiasi čia į grupę Facebooke kuri vadinasi "Aš prieš kad Lietuvoje ir prie jos sienų būtų 3 atominės elektrinės".

nu

nu portretas
o lietuvos radiacija padeda sveikatai :)))

as

as portretas
nu ir kas ish tos facebook grupes? galvojat tokioms shalims kaip baltarusija, rusija rupi ka kazkokie nusmurge lietuviai pasakys ??? tokiai kaip rusijai tai ir ES nepareguliuos, ka daryti. Taip, kad ishsichiuxinkit, jusu tie protestai nieko neduos.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių