Urėdijų apetitas žlugdo medienos pramonę

Lietuvos gamintojai teigia, jog dėl nekontroliuojamo apvaliosios medienos eksporto iš Lietuvos negali dirbti visa apkrova ir laido priekaištų strėles į urėdijas, nes jų rengiami aukcionai išpučia kainas.

Miškininkai atkerta, kad žaliavos yra, tik pramonė nelinkusi mokėti tiek, kiek vertas medis, jiems pritaria ir privačių miškų savininkai.„Verslo žinios“ trečiadienį rašo, jog jeigu Lietuvai dar svarbi medienos perdirbimo veikla - teks nuspręsti, kaip elgtis su nekontroliuojamu apvaliosios medienos eksportu iš Lietuvos.

„Lietuvoje medienos eksportas neribojamas, šioje srityje pasigendama valstybės reguliavimo“, - sakė bendrovės „Vakarų medienos grupė“, valdančios 6 įmones, produktų vadovas Vaidotas Stanevičius.

Pasak jo, didžiausias medienos trūkumas jaučiamas grupės valdomoje bendrovėje „Sakuona“. Esant medienos trūkumui, šiemet 25-30 proc. gali sumažėti šios įmonės gamyba. Kad gamyba stoja, konstatuoja ir vienos iš didžiausių medienos perdirbimo bendrovės „Šilalės mediena“ direktorius Virginijus Žygaitis. Bendrovė dėl žaliavos stygiaus šiuo metu priversta dirbti 60 proc. apkrova.

Generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga teigia, jog perdirbėjai negali ar nenori mokėti apvaliosios medienos realios kainos.

„Kaip rodo statistika, eksportuojančioms įmonėms iš valstybinių miškų medienos pardavimas sumažėjo 300 proc. per 10 metų. Taip pat norime pabrėžti, kad medienos eksportas iš valstybinių miškų pagamintos medienos tėra 10 proc., o iš privačių miškų eksportuojama 50 proc. pagamintos žaliavinės medienos“, - teigė G.Visalga.Per šių metų pirmąjį pusmetį iš šalies buvo eksportuota 720 tūkst. kietmetrių medienos. 2011 metais tuo pačiu laikotarpiu -1,033 mln. kietmetrių.


Šiame straipsnyje: urėdijaurėdaimiškasmediena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
reikia skirti eksporttuojancius: tie, kurie gamina is medienos produktus ir paskui eksportuoja - tai yra geris visai LT. O vat blogiausia, kai yra leidziama eksportuoti (krauti i laivus) paprastus rastus. ir vezti i Svedija i celiuliozes fabrikus. cia yra baisu, nes nesukuriama jokia pridetine verte. O tos medienos negauna tie, kurie ja apdoroja ir pavercia gaminiu = sukuria pridetine verte.

tomas

tomas portretas
Man tai nesuprantamas misku kirtmas ,po kirtimu paliekama iki 10 cm storio sakos,pilni miskai privirte pavieniu medziu ,o kerta birzes arba apmeta plonom sakom storesnius kad nebutu matyti pasimti negali dar turi moketi ,o jie jau varo nauja kirtima ,bendrai nera jokios kontroles

Teisingai

Teisingai portretas
Pritariu ir pirmam, ir antram. Jei Lietuvos valdžiai bent kiek šalies gerovė rūpėtų, eksportuoti medieną būtų uždrausta. Būtų leista eksportuoti tik medienos dirbinius. Taip pat reikėtų uždrausti eksportuoti ir metalo laužą. Iš karto vagysčių sumažėtų. Dabar ne tik metalines tvoras, kryžius nuo kapų vagia, bet ir kanalizacijos dangčius gatvėse. Tik nereikia verkšlenti, kad uždraudus eksportuoti darbo vietų sumažės. Vagims ir vagių grobio supirkėjams gal ir sumažės. Bet valstybė lyg ir neprivalo geras vagiliavimo sąlygas užtikrinti?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių