Ūkio žemė Lietuvoje nepakankamai įvertinta

Lietuvoje žemės ūkio paskirties žemės, lyginant su daugeliu Europos šalių, dar nepakankamai įvertinta, o ateityje jos kaina turėtų augti. Analitikai teigia, kad žemės kainos rinkoje vidutiniškai augs ne lėčiau nei per praėjusius penkerius metus.

Pasak banko „Finasta" analitikų, dėl žemių konsolidacijos procesų ir didėjančios Europos Sąjungos finansinės paramos Lietuvoje artimiausiais metais realu tikėtis tolimesnio apie 30 proc. metinio žemės ūkio paskirties kainos augimo.

Analitikai prognozuoja, kad Lietuvos žemės ūkio paskirties žemės sklypų kainos vidurkis mūsų šalyje 2012 m. pasieks apie 11-12 tūkst. litų už hektarą. Reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad derlingų ir sukonsoliduotų sklypų vieno hekataro vidutinė kaina Lietuvoje bus dar didesnė.

Lietuvoje žemės našumas yra didesnis nei kitose Baltijos valstybėse, tačiau žemės ūkio paskirties žemės kainos mūsų šalyje yra žemesnės nei kai kuriose kaimyninėse valstybėse. Lietuvos žemės ūkio paskirties žemės vidutinė kaina yra dar toli nuo Latvijos ir Lenkijos, nepaisant to, kad mūsų šalyje praėjusiai metais ji išaugo daugiausiai.

Pasak banko analitikų, žemės paklausą Lietuvoje per ateinančius kelerius metus gali dar stipriau sukelti institucinių investuotojų susidomėjimas žemės ūkio paskirties žeme. Prognozuojama, kad padidės ir kitų šalių investuotojų susidomėjimas, kadangi sumažės apribojimų užsieniečiams įsigyti tokią žemę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių