Ūkio ministras pasirūpino Lietuvos sodininkais

Sodininkų bendrijos, norėdamos pakeisti senus susidėvėjusius elektros įrenginius sodų teritorijoje, galės pasinaudoti ES parama.

Ūkio ministras Vytas Navickas išleido įsakymą, kuriuo pakeista iki šiol galiojusi elektros įrenginių prijungimo prie operatoriaus skirstomųjų tinklų tvarka ir leista sodininkų lėšomis įrengtus pasenusius bei beverčius elektros įrenginius prijungti prie elektros skirstymo bendrovių naudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

„Šiandien susiklostė kurioziška situacija, kad daugelyje sodininkų bendrijų dar sovietmečiu sodininkų įsirengti elektros tinklai bendrijoms tapo tiesiog akmeniu po kaklu: po ekspertų įvertinimo paaiškėjo, kad norėdami juos perduoti skirstomųjų tinklų bendrovėms sodininkai dar turi primokėti. Manau, kad tai - neteisinga, todėl po daugelio diskusijų su sodininkų bendrijų ir įvairių institucijų atstovais radome realiausią būdą, kaip šią situaciją ištaisyti", - pasirašęs įsakymą sakė ūkio ministras.

Pakeitimais numatoma, kad sodininkų bendrijoms priklausantys bendrai naudojami energetikos objektai, kurie neatitinka techninių reikalavimų, gali būti perduodami eksploatuoti elektros skirstymo bendrovei. Tuomet sodininkų bendrijos galės energetikos įmonėms pateikti prašymus prijungti jų energetikos įrenginius, o skirstomųjų tinklų bendrovės parengs reikiamą techninę dokumentaciją ir pateiks paraiškas gauti ES paramą rekonstruoti elektros tinklus. Po rekonstrukcijos elektros įrenginiai bus prijungiami prie operatoriaus elektros tinklų, o elektros energijos vartotojai taps operatorių abonentais.

Taisyklėse nustatyta, kad šie naujieji vartotojai turės padengti ne 40 proc., o tik 20 proc. elektros tinklų rekonstrukcijos darbų kainos.

Taip pat nustatyta, kad iki šiol elektros neturintiems vartotojams elektros skirstymo bendrovės turės ją įvesti nemokamai pagal neelektrifikuotų sodybų ar kaimų elektrifikavimo projektą, finansuojamą iš ES struktūrinių fondų.

"Klaipėdos" nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių