Ūkio ministerija nekantrauja išdalyti pinigus

Ūkio ministerija, siekdama kuo efektyviau panaudoti valstybės planuojamiems projektams jau numatytus paskirstyti 1,4 mlrd. Lt iš 2007-2013 m. Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos lėšų, kreipiasi į pareiškėjus ragindama kuo greičiau atlikti būtinus formalumus ir laiku pateikti paraiškas.

„Šiuo nelengvu Lietuvai laikotarpiu Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšos gali prisidėti sprendžiant ekonomines problemas. Todėl turime stengtis maksimaliai išnaudoti mums teikiamą paramą ir kuo greičiau „įdarbinti“ pinigus suplanuotiems projektams įgyvendinti“, - sako ūkio ministras Dainius Kreivys.

Ministro teigimu, ES lėšos, skirtos pastatams renovuoti, šilumos ūkiui modernizuoti, nekilnojamojo kultūros paveldo objektams sutvarkyti, turizmo projektams įgyvendinti, pramoninių parkų infrastruktūrai sukurti, turėtų pagelbėti sektoriams, kurie šiuo metu patiria didžiausių sunkumų, pvz., statybų ir su juo susijusiems sektoriams.

Be to, iš ES lėšų finansuojamų projektų įgyvendinimas laiku padės greičiau pritraukti investicijų ir didins Lietuvos įmonių konkurencingumą, mažins energijos perdavimo nuostolius ir išlaidas šildymui. Siekiant sušvelninti galimą dalies darbuotojų atleidimų poveikį ypač svarbios tampa įgyvendinant projektus išlaikomos ir kuriamos naujos darbo vietos.

„Kiek efektyviai bus panaudotos ES lėšos, didele dalimi priklausys nuo pareiškėjų. Projektų sąrašai buvo sudaromi prieš keletą mėnesių, todėl pareiškėjai jau turėjo galimybę įvertinti, ar jie bus laiku pasirengę pateikti paraiškas. Dabar laikysimės nuostatos, kad paraiškų pateikimo terminai ir sumos yra griežtai nustatyti ir daugiau nebus keičiami, todėl pareiškėjai prieš pateikdami paraiškas turi laiku susitvarkyti visą reikalingą dokumentaciją: nuosavybės dokumentus, gauti visus reikalingus leidimus, pasirengti viešiesiems pirkimams, tam, kad po finansavimo sutarties pasirašymo iš karto galėtų pradėti darbus“, – pažymėjo ministras D.Kreivys.

2009 m. Ūkio ministerija valstybėms planuojamiems projektams įgyvendinti jau numačiusi paskirstyti apie 1,388 mlrd. Lt. Iš jų daugiau nei 561 mln. Lt pagal tris priemones planuojama skirti visuomeniniams pastatams renovuoti. Nekilnojamo kultūros paveldo objektų pritaikymui turizmo reikmėms planuojama skirti apie 215 mln. Lt, ekologinio (pažintinio) turizmo projektams – apie 140 mln. Lt, dar apie 125 mln. Lt bus skirta nacionalinės svarbos turizmo projektams įgyvendinti. Pagal priemones „Invest LT“, „Elektros perdavimo sistemos modernizavimas ir plėtra“ bei „Asistentas – 3“ atitinkamai planuojama paskirstyti 220, 75 ir 49 mln. Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių