Ūkio ministerija laukia nuomonių tyčinių bankrotų klausimais

Ūkio ministerija kviečia susipažinti su tyčinių bankrotų Lietuvoje apžvalga ir iki kovo 22 d. pateikti savo nuomonę, atsakant į anketos apie tyčinius bankrotus klausimus.

Apklausoje kviečiami dalyvauti įmonių bankroto administratoriai, įmonių vadovai, kreditoriai ir visi Lietuvos ekonomine ateitimi suinteresuoti asmenys.

"Anketos rezultatai bus apibendrinti ir panaudoti tobulinant įmonių veiklą ir nemokumą reglamentuojančius teisės aktus. Todėl kviečiame visus aktyviai dalyvauti internetinėje apklausoje tyčinių bankrotų klausimais", - sakė ūkio viceministras Rimantas Žylius.

Pasak viceministro, tyčinių bankrotų Lietuvoje apžvalga atlikta pirmą kartą, ir visuomenei suteikiama galimybė dalyvauti nagrinėjant tyčinio bankroto teisinį reguliavimą Lietuvoje. Tad tikimasi, kad anketos rezultatai bus įdomūs ne tik specialistams, bet ir visuomenei.

Esant ekonomikos nuosmukiui tyčinių bankrotų problema tapo aktualesnė, nei iki šiol. Visuomenė vis dažniau susiduria su bankrotais, daugėja įtarimų, kad jie tyčiniai. Tačiau vėliau labai retai nustatoma, kad jie yra tyčiniai.

Pasak ūkio viceministro R. Žyliaus, tyčiniai bankrotai blogina sąžiningai dirbančių įmonių (kreditorių) padėtį, mažina verslo partnerių tarpusavio pasitikėjimą, kai kuriais atvejais gali turėti įtakos kitų įmonių (kreditorių) privedimui prie bankroto.

"Ekonomikos pagrindas yra pasitikėjimas tarp jos dalyvių, o kreditorių interesų nepaisymas, įskaitant ir tyčinius bankrotus, pasitikėjimą griauna. Norint užkirsti kelią šio reiškinio plėtrai, turime pasitelkti prevencines priemones, pasinaudojant pažangia užsienio valstybių patirtimi bei sutelkiant valstybės, ypač teisėsaugos institucijų, ir visuomenės pastangas",- sakė ūkio viceministras.

Tyčinių bankrotų Lietuvoje apžvalgoje pateikiami statistiniai duomenys apie tyčinius bankrotus, bankrotų priežastys, tyčinių bankrotų požymiai ir tendencijos, prevencinės priemonės, taip pat supažindinama su tyčinių bankrotų teisiniu reguliavimu kai kuriose Europos Sąjungos šalyse.

Anketa apie tyčinius bankrotus ir tyčinių bankrotų Lietuvoje apžvalga paskelbta Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos tinklalapyje adresu: http://www.bankrotodep.lt/Tyciniai.php.

Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos duomenimis, nuo 1993 m. iki 2009 m. rugsėjo 30 d. bankroto procesai pradėti 14 bankų ir 8 214 įmonių, iš jų bankrotai pripažinti tyčiniais 1 bankui ir 30 įmonių. Vėliau 4 šių įmonių bankroto pripažinimas tyčiniu panaikintas. Šiuo metu yra vykdomi 7 tyčiniais pripažinti bankroto procesai.


Šiame straipsnyje: tyčinis bankrotas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių